Este un an bun pentru recolta de prune și, cel mai probabil, ne vom menține pe primul loc în Uniunea Europeană, la fel ca anul trecut.
Din fructele extrem de dulci se produce, în acest sezon, o pălincă de bună calitate care ajunge inclusiv peste hotare. Odată cu scumpirile, prețul licorii îl ajunge pe cel al whisky-ului. În Transilvania e vremea cazanelor încinse, iar parfumul de prună se simte până departe. Vremea le-a priit pomilor: fructele s-au copt mai repede și sunt din abundență.
Prețul pălincii poate crește cu 10-20%.
Pălinca de la Medieșu Aurit are o tradiție de peste 100 de ani, iar o sticlă de colecție poate costa și câteva mii de lei.
Nemții și francezii sunt cei mai încântați de gustul pălincii românești. Unul dintre producători are de gând să le vândă o gamă limitată cu 3.000 de euro sticla.
În satul Lazuri, din Sălaj, această familie produce pălincă pe stilul vechi. În cazane tradiționale din cupru și două bazine de apă reușesc să scoată o producție de aproape 1.000 litri pe an. Ei vând cu 80 de lei 750 ml de pălincă de prună.
Cifrele Eurostat arată că anul trecut în țara noastră s-au produs peste 800 de tone de prune și eram pe locul 1 în UE. De la an la an, recolta noastră a fost tot mai mare.