A înflorit socul, iar delicioasa băutură numită socată este tot mai cerută la terase și în restaurante. Amestecată cu ghimbir, mentă sau ananas, socata are numai beneficii pentru sănătate.
Sucul de soc poate fi consumat tot anul. Este produs în mai multe locuri din țară, din flori culese din zone sălbatice sau, mai nou, din plantații de soc.
Din 2019, un britanic stabilit în Mureș, produce primul gin din România, din soc. La Institutul de Gust și Calitate din Bruxelles, băutura a luat 2 stele din 3, iar cea mai mare parte din producție se vinde în țara noastră. Anul trecut britanicul a vândut o mie de litri de gin.
„Întâi noi facem un vin din soc, pe care îl lăsăm la fermentat. Apoi vinul îl dublu distilăm, adăugăm condimente, și îl distilăm a treia oară. Există multe tipuri de gin din soc în UK, dar sunt făcute în alte feluri. Ei încep cu alcool pur și abia după aceea adaugă socul”, a explicat producătorul.
Clienții cer tot mai des la terase și în baruri cocktailuri alcoolice cu sirop de soc. Aroma poate fi combinată cu succes cu gin, dar și cu prosecco.