O linie de fabricație a subansamblelor electronice va apărea la Cluj, printr-un proiect de la zero. Investiția inițială a companiei Altrix Electronics e estimată la 4 milioane de dolari, cu opțiunea de extindere a producției.
Economistul Gabriel Gabor explică în ce va consta afacerea de la Cluj – o unitate de producție de subansamble pentru bunuri de larg consum și utilaje industriale, adică placa de bază care încorporează modulul electronic necesar programului. El reprezintă grupul Altrix, fiind CEO al companiei ATX Systems Limassol (Cipru).
“Acum doi ani, în România a început un proiect al Ministerului Finanțelor Publice (MFP), ce prevedea schimbarea tuturor caselor de marcat fiscale și a celor electronice de pe taximetre cu modele noi, cu GPRS. Altrix a început o colaborare cu o firmă din China, urmând ca noi să le livrăm proiectul, iar ei să ne trimită în România case de marcat fiscale, gata asamblate, iar noi să înregistrăm aceste produse la MFP.
Totuși, legislația europeană interzicea importul acestora din afara UE, deci proiectul nostru s-a oprit. Am încercat aducerea lor pe componente și asamblarea într-o țară a UE. După lungi căutări, am găsit o societate din Cipru ce părea încântată de proiectul nostru și a fost de acord cu finanțarea, fiind o companie de investiții, însă ca urmare a timpului scurt și a termenelor lungi de așteptare pentru obținerea avizelor, am renunțat.
Între timp, societatea din Cipru a fost de acord cu numirea unui CEO aici, funcție pe care am acceptat-o, eu fiind responsabil cu investițiile pe România și Bulgaria. Având anterior colaborarea cu firma chineză, le-am propus să investească și în România. Ei aveau un proiect în derulare cu o firmă din Bulgaria pentru construirea fabricii. Au fost de acord să investească tehnologia în România”, spune coordonatorul proiectului.
Clujul, ales pentru IT-iști
“Am ales Clujul datorită dezvoltării sale rapide în domeniul industriei și faptul că aici găsim “la datorie” 12.000 de IT-iști, gata să se apuce de lucru la softurile noastre, respectiv firmware-ul pentru modulele de comandă. Din păcate, în România producătorii din industria electronică au dispărut, așa cum erau Tehnoton Iași sau Electrosigma Cluj, de aceea a trebuit să apelăm la China. În esență, este vorba de o asociere între trei firme, din China, Cipru și România, ultima fiind beneficiarul investiției.
Locul pentru amplasarea facilității va fi la periferia municipiului Cluj-Napoca sau în comunele limitrofe, iar proiectul va demară în primăvară. Nu am obținut aprobare pentru cumpărarea de pe piață a unei hale; fiind prea scumpă investiția, nu ne puteam încadra. Prioritatea noastră este aducerea acelor linii de producție, care reprezintă cam 60% din investiție. Inițial va fi adus personal din China care știe să lucreze pe aceste linii, apoi utilajele vor fi lăsate pe mâna românilor”, relatează Gabriel Gabor.
Fabricație complet robotizată
Compania chineză va livra echipamentele și cele trei linii de producție, ATX Systems va finanța întregul proiect, iar Altrix va fi beneficiarul investiției. Suprafața viitoarei fabricii e estimată la 2.000 mp, fiind create 20 de locuri de muncă, deoarece procesul de producție va fi complet automatizat și robotizat.
Unitatea va avea o hală cu linii de producție, laborator de control și verificare a calității, departament IT, depozit de marfă și de materie primă, birouri pentru personalul administrativ și management, însă nu și magazin de prezentare.
80% dintre produse vor fi destinate exportului, în special componente electronice industriale, module de putere, regulatoare de proces industriale, module electronice pentru mașini industriale, dar și pentru bunuri de larg consum – frigidere, mașini de spălat, cuptoare cu microunde.
ATX Systems este specializată în servicii de dezvoltare și promovare imobiliară, activități auxiliare intermedierilor financiare, agenții imobiliare, activități de consultanță, relații publice și management.
Sursa: Ziua de Cluj