A lăsat Elveţia pentru a munci pământul românesc. Este povestea unui bărbat care s-a mutat în urmă cu aproape 15 ani la Voivodeni, judeţul Mureş, şi face agroturism la noi cu precizie elveţiană. Turiştii care îi trec pragul pot învăţa cum să facă grădinărit ecologic, cum se conservă fructele şi legumele sau pur şi simplu se pot relaxa.
Daniel Hirschi s-a născut şi a crescut în Elveţia, dar în urmă cu 15 ani a lăsat în urmă ţara cantoanelor şi a venit în România, în cadrul unui proiect umanitar. Aici şi-a cunoscut viitoarea soţie, iar împreună au luat decizia vieţii lor.
Au cumpărat o proprietate în satul Voivodeni din judeţul Mureş şi s-au apucat să facă agricultură bio.
Daniel Hirschi, agricultor: Avem o grădină de peste 3.000 de metri pătraţi, care este 100% ecologică. Cultivăm aproape toate legumele care sunt posibile în zona respectivă cliamatică.
Cei doi soţi îngrijesc plantele autohtone cu know how şi precizie elveţiene. Toate sunt crescute natural, fără îngrăşăminte chimice, doar puţin ajutate cu un compost organic pe care îl obţin în propria gospodărie.
Pe terenul care acum este plin de legume, flori şi pomi, erau doar buruieni în urmă cu 14 ani.
Hermina Hirschi: Nu exista niciun pom, nicio floare, absolut nimic. Această clădire era un grajd. Arăta deplorabil. În spate era fânarul. Nici nu avea pereți, doar acoperiș.
Daniel a reuşit să transforme vechiul grajd şi fânarul într-o pensiune rustică, iar truda lui i-a adus admiraţia vecinilor.
Acum, după ani de muncă şi efort, soţii sunt pregătiţi să primească turişti care vor să înveţe secretele unei vieţi liniştite şi sănătoase.
Hermina Hirschi: Pot să vină să ne ajute în grădină. Pot să îi învăț cum se conservă legumele, lucru manual, cum se croșetează, cum se tricotează.
Cei care vor doar să se relaxeze şi să admire peisajul au de unde alege. Priveliştea poate că nu e ca în Elveţia, dar are un farmec de neegalat.
Vezi video pe Observator TV