Un adevăr incontestabil este că ziua de 15 ianuarie rezonează într-un mod deosebit în inimile iubitorilor de poezie şi de ţară românească. Vibraţiile greu de exprimat, tainice şi tulburătoare, izvorâte dintr-o simţire pură, departe de vanităţi şi meschinării mărunte au fost percepute cu intensitate sporită. Miercuri, la Luduş Ziua Naţională a Culturii a fost onorată cu mult peste manifestările anilor trecuţi prin grija Primăriei şi a Casei de Cultură „Pompeiu Hărăşteanu” care au renunţat la un un spectacol facil, de circumstanţă şi au oferit ceva mai aparte, o adevărată sărbătoare a culturii naţionale.
Festivitate la bustul lui Eminescu
Festivităţile zilei au debutat cu pelerinajul elevilor de la şcolile gimnaziale care, însoţiţi de învăţătoarele lor Dana Pop, Maria Călugăr, Ramona Cotta, Ana Bordan, Clara Cîmpean au depus flori la bustul poetului, au recitat poezii şi au aflat amănunte despre viaţa şi opera poetului. După amiază a fost rândul elevilor mari, alături de profesorii Antoniu Berar şi Horaţiu Roman să-şi exprime omagiile împreună cu un număr impresionant de persoane prezente la un asemenea eveniment cultural iniţiat de consilierul Liviu Botezan şi directorul Casei de Cultură, Dorin Grama. Au fost prezenţi consilieri locali, şefi de instituţii, oameni de afaceri şi simplii, dacă se poate spune aşa, oameni care iubesc poezia şi care ştiu ce este un act de cultură. La bustul poetului au vorbit criticul Cornel Moraru şi publicistul Lazăr Lădariu, doi dintre oamenii de cultură reprezentativi ai momentului.
,,Pădurea sub cuvinte”
După ce reprezentanţii Primăriei şi ai şcolilor din oraş au depus jerbe de flori la Monument, cei prezenţi s-au reunit în Sala Mare a Casei de Cultură într-o ambianţă dominată de personalitatea prof. dr. Ioan T. Oltean, plecat prematur dintre noi, autorul unui volum de poezii reeditat prin grija prof. Iulian Boldea şi tradus în limba franceză de prof. Alexandru Luca, volum apărut la editura Arhipelag XXI din Tîrgu Mureş.
Cornel Moraru a evocat personalitatea poetului cu referiri la perioada revistei Vatra şi l-a caracterizat ca o „personalitate dublă, poet şi istoric, un poet remarcabil care a rezistat timpului”.
Iulian Boldea a fost elev al profesorului Ioan T. Oltean care i-a fost şi diriginte la liceul din Luduş, a vorbit despre geneza noului volum, Poeme – Poemes care cuprinde poeziile din „Pădurea sub cuvinte”, volum semnat cu pseudonimul Paul Pretor, precum şi un număr egal de poezii inedite oferite de familia poetului dispărut. „Prin acest demers am vrut să recuperez memoria unui poet şi om de cultură valoros”, a spus Iulian Boldea.
Lazăr Lădariu l-a numit „un poet profund modern, un reputat om de cultură”.
Alexandru Luca a transpus cu har şi acribie poezia în limba franceză, fiind pentru el o datorie de onoare pentru memoria colegului şi prietenului său. Eugeniu Nistor, Dumitru-Mircea Buda şi Cornel Sigmirean au evocat personalitatea poetului şi a istoricului. Viceprimarul Kiss István a dat citire unui mesaj al primarului Cristian Moldovan, absent din localitate, apoi în încheierea actului de cultură, elevii de la Liceul Tehnologic, pregătiţi de profesorii Mihaela Tecar, Paula Moldovan şi Septimiu Pop au pregătit manifestarea artistică „Dor de graiul eminescian” la care au avut contribuţii aplaudate Diana Banea, Mădălina Mărginean, Teodora Iurian, Giorgiana Grosu, Emanuela Furnea, Andreea Robu, Raluca Sălcudean, Petru Andrei, Adrian Moldovan, Călin Chiorean şi Timea Fekete.
O seară de vis
Credem că nu greşim când spunem că Ziua Culturii Naţionale a fost finalizată la Luduş cu un recital cameral de excepţie. Într-o componenţă de zile mari, Gabriel Croitoru şi Nicuşor Silaghi–vioară, Marius Suorăşan-violă şi Vasile Jucan-violoncel, membrii ai Cvartetului Transilvan i-au purtat pe auditori într-o călătorie de vis „De la Mozart la contemporani”. Bijuteriile muzicale au ostoit oarecum setea de cultură adevărată a luduşenilor care beneficiază rar de asemenea bucurii artistice. Menţionăm că vioara I, Gabriel Croitoru a cântat pe „Guarneri del Gesu”, vioara care a aparţinut lui George Enescu.
Ştim că pentru autenticele momente de artă este nevoie de eforturi financiare, dar pe lângă nenumăratele concerte de muzică populară ar trebui să fie găsite fonduri şi pentru arta adevărată, nemuritoare. Prezenţa spectatorilor la acest recital este elocventă.
Ioan A. Borgovan