Fiind unul dintre principalii producători agricoli ai UE, România se mobilizează pentru a umple unele dintre golurile lăsate de exportatorii ruși și ucraineni.
Un grup puternic de fermieri din zona Mureș, din centrul țării, au luat decizia de a se reorienta, renunțând la culturile de sfeclă de zahăr, după închiderea fabricii de zahăr din Luduș, deținută de grupul francez Tereos, pentru a cultiva în schimb floarea soarelui. Grupul își propune acum să înființeze cea mai mare fabrică de procesare a florii-soarelui din România. Moise a adăugat că România continuă să susțină discuțiile privind securitatea alimentară, care au loc la scară mai largă în întreaga UE, precum și deciziile de aprobare a unei derogări de la realizarea culturilor în zonele lăsate nelucrate pentru biodiversitate.
Potrivit ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, în timp ce România a inclus deja prevederi pentru îmbunătățirea rezistenței sectorului său, țara intenționează să faca un pas înainte.
România face eforturi în special în sectorul procesării alimentelor, alocând fonduri specifice pentru a-și crește capacitatea în acest domeniu.
O mișcare de adaptare a strategiei României la această nouă realitate a fost încurajată activ de Comisia Europeană.
Citește mai mult la: https://www.profit.ro/stiri/economie/romania-cum-se-mobilizeaza-pentru-a-umple-golul-agricol-lasat-de-razboiul-din-ucraina-20689559