După aproximativ 10 ani de funcționare în imobilul de la intersecția străzilor Filimon cu Bartók Béla, Policlinica Carit-san a trebuit să-și relocheze activitatea. La prima vedere o mutare minoră, ascunde în spate ani de procese, mii de lei despăgubiri și probabilitatea desființării Protopopiatului Reformat din Tîrgu-Mureș.
Ca să facem lumină…
… în acest caz, trebuie să începem povestea de la începutul anilor ’90, când proprietarul de drept al spațiului, Cooperativa Igiena, a decis să finalizeze lucrările la acel spațiu, care până la acea dată era ridicat în roșu, însă nu era finisat. Așadar, a dat spațiul în folosință către Protopopiatul Reformat pentru 10 ani, fără să-i perceapă o chirie, însă cu condiția terminării lucrărilor la clădire. Președintele cooperativei, Dezső András explică: „După terminarea celor 10 ani, respectiv 12 ani de zile, ei trebuiau să restituie locația respectivă. Deci în 2006. Putem să spunem că era în roșu, iar ei trebuiau să termine lucrările. Lucrările s-au făcut, bineînțeles, pentru că ei au folosit clădirea. Ei au subînchiriat acest spațiu la Carit-san, dar și subchiriașul în mod normal trebuie să iasă la data terminării contractului”.
După ce s-a scurs perioada…
…în care Protopopiatul Reformat teoretic s-a putut folosi gratuit de imobil, cu singura condiție să îl termine de finisat, surpriza a fost că nu chiriașul n-a ieșit din imobil, ci subchiriașul, adică cei de la Carit-san. Cum contractul era încheiat între Igiena și Protopopiat, cei de la Igiena s-au văzut nevoiți să cheme Protopopiatul Reformat în instanță pentru a-i obliga pe subchiriași, de fapt, să iasă din imobil.
Dezső András spune încă că procesele au durat foarte mult, cu atât mai mult cu cât s-a contestat pe orice cale posibilă, inclusiv după obținerea unei sentințe definitive, la executarea ei: „Ce s-a întâmplat? Proces peste proces. Am mers la Judecătorie, Tribunal, Curte de apel, înapoi și așa mai departe. Cinci ani de zile a durat, până în 2011. La final au făcut contestație și la executare și s-a terminat în decembrie anul trecut, când am obținut sentința definitivă”.
Așadar, abia la final de 2012 s-a încheiat bătălia din justiție, deși practic ea încă mai durează. Mai exact, proprietarii au redobândit în sfârșit dreptul de administrare asupra clădirii, însă nimeni nu i-a despăgubit pentru perioada lungă din 2006 până azi, în care Carit-san a stat practic în continuare în imobil, iar Parohia nu mai avea teoretic contract cu Igiena.
Labirintul
Problema e cu atât mai alambicată, cu cât între Carit-san și Protopopiat nu a fost semnat un contract. Cel puțin asta spune Benedek István, administratorul afacerii Carit-san, care ne-a declarat săptămâna trecută că policlinica pe care o conduce nu avea semnat un contract cu Parohia Reformată, ci doar de curând a semnat un contract cu farmacia B&B (tot proprietatea familiei Benedek), după ce și-a mutat sediul: „Noi avem un contract cu Farmacia B&B, unde în continuare își desfășoară activitatea sediul central și punctul de laborator. Eu n-am avut contract cu nici o protopopiat. Am avut o înțelegere acum 20 de ani, pe care alții au făcut-o, nu eu. Era filantropie, deci consultam bolnavi în mod gratuit și în rest ei asigurau spațiul”.
Cine e bun de plată?
Între Igiena și Protopopiat există deci un contract, însă nu și între Protopopiat și Carit-san. Prin urmare, a fost nevoie din nou de procese pentru recuperarea unor despăgubiri pentru perioada scursă din 2006 până acum, în care proprietarul, Cooperativa Igiena, nici n-a beneficiat de administrarea spațiului și nici de vreo chirie. Dezső András explică: „Din cauza faptului că nu a fost prevăzută o chirie, noi am cerut despăgubiri pentru care am deschis un proces și am câștigat. Parohia Reformată a fost obligată să plătească pentru perioada respectivă o sumă. Pentru fiecare lună trebuie să plătească 55.000 de lei. Nu am făcut cererea pentru întreaga perioadă, pentru că pur și simplu nu am avut atâția bani pentru timbru. Acum am înaintat și pentru restul de perioadă, dar nici acum n-am avut toți banii de timbru și cerem pentru încă un an de zile, vreo 650.000 de lei”.
Așadar, Parohia a fost pusă la plată, până acum vărsând în conturile Igiena doar 87.000 de lei pentru cheltuieli de judecată și o parte neînsemnată din despăgubirile pentru chirie. Singura „gură de aer” e faptul că cei de la Igiena nu au bani să se judece pentru suma totală pe care ar avea-o de recuperat pentru că este vorba despre peste 3,3 milioane de lei.
,,Întrerupătoare și conducte sparte, caloriferele luate…”
Și asta nu e tot! Acum aproximativ două săptămâni, când au recuperat efectiv spațiul, cei de la Igiena s-au văzut puși în situația de a primi imobilul devalizat. Dezső András spune că stricăciunile sunt mari și va deschide procese și pentru despăgubirile aferente stricăciunilor: „Acum vreo două săptămâni, Carit-san a plecat și a lăsat cheia. Acum e în gestiunea noastră, dar a lăsat spațiul cum ultima frizerie a noastră este mai curată decât asta. Nu știm ce vom face cu spațiul în continuare, deocamdată, recunosc, nu este prea căutat. Sunt 529 mp, dar prima dată trebuie să facem reparații. Asemenea lucruri nici nu mi-am închipuit, ca oameni inteligenți să distrugă ceva. Întrerupătoare sparte, conducte sparte, încălzirea complet luată, caloriferele luate”.
Parohia Reformată, în pericol
Cum situația juridică este aceeași, procesul va fi intentat tot Protopopiatului, numai că la un moment dat s-ar putea ajunge într-o situație tragi-comică: Parohia Reformată Tîrgu-Mureș ar putea fi desființată. Asta, la decizia Episcopiei Reformate, la urechile căreia a ajuns în sfârșit această problemă la modul foarte serios. Rămâne de văzut care va fi decizia celor de la protopopiat sau, mai sus ierarhic, la episcopie.
Cert este că n-am reușit să dăm de preotul paroh pentru a obține o declarație pe această temă, iar la solicitarea de informații pe care am făcut-o la Episcopia Reformată n-am primit niciun răspuns.
Argumentul pueril
Pe de altă parte, potrivit surselor noastre episcopul Kato Bela, într-o ședință ținută la Tîrgu-Mureș, a spus că există un singur vinovat, și anume cel care a fost responsabil de contract, fostul preot paroh Ötvös József, acum preot la Biserica Reformată de la Cetate. El și-a susținut nevinovăția cu un argument șubred, spunând că nu și-a permis să dea afară niște doctori maghiari.
Cătălin Hegheș
Un singur lucru este deranjant in acest articol. Nu contest problema in sine, care exista intre cele doua parti, dar cel care a scris acest articol, dl Catalin Heghes, habar nu are de structurile bisericesti. Ar dori sa scrie si el ceva important, dar incurca sezonul cu fazonul, se pierde intre parohie si protopopiat, si asta se intampla de mai multe ori…Munca de jurnalist, calitate de O(zero) la cub. Uite un singur exemplu (sunt mai multe de astea):
„Parohia Reformată, în pericol”
„Cum situația juridică este aceeași, procesul va fi intentat tot Protopopiatului, numai că la un moment dat s-ar putea ajunge într-o situație tragi-comică: Parohia Reformată Tîrgu-Mureș ar putea fi desființată. Asta, la decizia Episcopiei Reformate, la urechile căreia a ajuns în sfârșit această problemă la modul foarte serios. Rămâne de văzut care va fi decizia celor de la protopopiat sau, mai sus ierarhic, la episcopie.”
Domnu jurnalist, daca vorbiti de un protopopiat, si nu ati realizat, este o institutie superioara parohiei, condus de un protopop, nu de un preot paroh ad literam. Protopopul este tot un preot, care are parohia lui, si la parohia s-a si el este preot paroh, dar la protopopiat, conduce protopopul, un preot avand calitati de conducere mai bine definite
2. Totodata nu exista o singura PAROHIE reformata in Tg Mures ci sunt mai multe parohii (13). Daca nu cunosc ceva nu scriu, daca nu stiu mai bine intreb, decat sa scriu bazaconii. Halal crestin, de fie ce religie, halal jurnalist…