Un sculptor din municipiul Reghin, Adrian Buruian, a lansat o provocare pentru părinţi şi copii în privinţa cadourilor de Crăciun, creând o serie de jocuri logice din lemn, cărora le-a testat viabilitatea în mai multe târguri meşteşugăreşti.
„Jucăriile din lemn au mai fost expuse la diferite târguri. De comercializat le comercializăm cu bucăţica, fiecare la preferinţe, sunt 5, 6, 10 sau chiar mai multe modele pe care le-am avut în alte standuri. Acum prezint şi jocuri logice pentru adulţi şi pentru copii şi am constatat că se vând. În viitor încerc să mă pregătesc şi să construiesc mai multe jucării logice de dimensiuni diferite, de valori diferite, şi sper să prindă bine la lume. Ajută în imaginaţia copiilor, sunt forme, cuburi, sunt litere care toate sunt făcute din lemn, totul e ecologic şi foarte distractiv”, a declarat, pentru AGERPRES, Adrian Buruian.
Foto: (c) DORINA MATIS / AGERPRES
Meşterul popular spune că aceste jucării logice au început să se cumpere şi că asta îl încurajează să facă mai multe, mai complexe, mai frumoase, mai mari sau mai mici, în funcţie de preferinţele clienţilor.
„Se cumpără în general jucăria din lemn. Mulţi doar admiră, sunt care apreciază şi-şi amintesc din copilăria lor că aveau, la rândul lor, jucării din lemn. Cu timpul au dispărut dar eu sper să reînvii jucăria din lemn, să o aduc în standuri, să poată beneficia lumea de o jucărie din lemn fabricată de mine. Aici am patru lemnuţe la care eu le zic level 2, adică stagiul 2, sunt patru lemnuţe din cireş, diferite ca formă şi ca dimensiune, iar copilul trebuie să realizeze un ‘T’ mare de tipar, adică aşa cumva, îl fac eu, ca să ne înţelegem perfect. Deocamdată asta este singura literă care există. Pe urmă avem tot felul de cubuleţe şi pătrăţele care, odată vărsate şi amestecate, ai nevoie de timp ca să le aşezi înapoi – un puzzle, un lego. Am cuburile care sunt destul de complicate, mai degrabă sunt pentru adulţi sau pentru copiii cu imaginaţie mai bogată. Sunt foarte frumoase şi practice, îmi plac, sunt bune şi vreau să văd câtă priză au la oameni, dacă sunt interesante”, a spus meşteşugarul.
Foto: (c) DORINA MATIS / AGERPRES
Potrivit lui Buruian, dificultatea jocurilor logice pe care le realizează este destul de mare, în funcţie de fiecare joc, fiindcă fiecare are o anumită dificultate de creare.
„Lemnul e puţin, e mic, sunt piese mărunte, de diferite nuanţe, tocmai ca să nu semene între ele, să nu îl ajute pe cel care vrea să le aşeze la locul lor. Asta face diferenţa între bucăţelele de lemn. Folosesc lemn de nuc, tei, paltin şi acăţ, chiar şi stejar am folosit. Atunci când le dau, le dau cu ulei de in, ca să fie pur naturale. Le protejează împotriva mizeriilor, adică nu se murdăresc piesele, e fin, e în regulă, nu constituie un pericol, nu se pot sparge, nu se pot înghiţi, nu se pot lovi, e totul bine creat. Nu le-am dat o denumire, le spun doar jocuri logice, am încercat să fac ceva după ideea mea, dar modele sunt pe Internet, există în toată lumea, probabil, dar astea sunt jocuri logice făcute de mine, gândite de mine, probabil o să mai existe undeva asemenea lucruri. Eu îmi fac un pătrat mare, îl tai în forma pe care o gândesc, îl exersez prin aşezarea la locul lui şi pe urmă îi fac o cutie în care se poate vinde. Cubul se poate desface şi reface de atâtea ori de cât este nevoie”, susţine meşteşugarul.
Jocurile logice concepute de meşterul reghinean costă între 30 şi 50 de lei bucata, întrucât acesta consideră că e suficient, chiar dacă bucăţile sale din lemn pot concura cu cele din plastic, intens colorate şi mult mai scumpe.
Foto: (c) DORINA MATIS / AGERPRES
„Nu folosesc un preţ mare pentru că n-ar merita mai mulţi bani, asta este părerea mea, este suficient, dar trebuie să găsim interesul populaţiei pentru a crea şi vinde jocuri logice. Cuburile sunt grele, cred că sunt infinite ca şi forme. Am încercat să copiez un cub, am reuşit şi l-am vândut. Este foarte complicat şi, după ideea mea, am reuşit să fac câteva cuburi care au mai multe forme de aceleaşi dimensiuni. Asta înseamnă că este mult mai uşor de rezolvat în momentul în care le împrăştiem şi le amestecăm. Sunt două-trei forme într-un cub, dar totuşi sunt asemănătoare între ele şi ar trebui să poată fi rezolvate de copiii începând cu clasa a V-a, care ar trebui să-l execute în maximum o jumătate de oră”, a mai spus meşterul popular.
Pe lângă jocurile logice, care reprezintă noutatea sezonului, meşteşugarul confecţionează tot felul de maşinuţe – de la autoturisme la maşini de ridicat deşeuri, TIR-uri, cisterne, maşini de pompieri – la avioane, elicoptere şi mobilier pentru păpuşi. AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.