Un mozaic al cunoașterii și comunității
Un mozaic al cunoașterii și comunității

Un mozaic al cunoașterii și comunității

Reflexie a valorilor și misiunii Bibliotecii Județene Mureș

Biblioteca Județeană Mureș găzduiește și păstrează un mozaic decorativ de mari dimensiuni, creat special pentru instituția noastră de artista Livia Buzilă – un colaborator valoros și vechi prieten al bibliotecii. 

Lucrarea, realizată la inițiativa bibliotecii și în strânsă colaborare cu artista, este o expresie artistică a valorilor pe care le promovăm: cunoaștere, înțelepciune, creativitate și spirit comunitar. Elementul central al mozaicului este simbolul bibliotecii – bufnița, reprezentată cu ochi luminoși și expresivi, care emană căldură și înțelepciune. Designul este completat de încadrarea sa cu flori care le imită foarte bine pe cele pictate pe casa scării și holul bibliotecii, armonizându-se perfect cu spațiul în care este amplasat – Palatul Culturii.

„Mozaicul este un simbol al recunoștinței și al iubirii pentru cultură și educație, iar biblioteca este locul cel mai potrivit pentru a întruchipa aceste valori. Educația și arta sunt cele mai prețioase daruri pe care le putem oferi unei comunități. Sper ca această lucrare să rămână peste timp o mărturie a respectului față de carte, cunoaștere și spiritul comunitar.” – Livia Buzilă, artist mozaicar.

„Încă de când Livia și-a descoperit această pasiune, ne-am dorit o lucrare dedicată bibliotecii. Am lucrat împreună la concept, susținând creativitatea ei deplină, fără a îngrădi viziunea artistică. Cuvintele cheie incluse în lucrare – #Cunoaștere, #Înțelepciune, #Enciclopedie, #Inspirație, #Creativitate, #DiversitateCulturală, #CuriozitateIntelectuală – le-am gândit astfel încât să reflecte identitatea, valorile și misiunea noastră în comunitate. Rezultatul este o dovadă a legăturii profunde dintre bibliotecă și comunitate.” – Anca Precup-Mătieș, Șef Serviciu Interacțiune Comunitară, Promovare și Digitalizare.

„Este un cadou prețios, o lucrare remarcabilă pentru care îi mulțumim Liviei. A ales să o ofere bibliotecii, și implicit comunității. Ne angajăm să o păstrăm și să o protejăm ca pe un simbol de patrimoniu cultural local. Este una dintre primele lucrări ale artistei expuse public, realizată în peste 120 de ore de muncă și întinzându-se pe o suprafață de 192×90 cm.” – Monica Avram, Director, Biblioteca Județeană Mureș.

Lucrarea poate fi admirată zilnic în holul principal al bibliotecii, fiind accesibilă tuturor vizitatorilor. Este o invitație deschisă la reflecție, inspirație și dialog cultural – valori care definesc activitatea noastră.