Grupul Bosch înfiinţează un centru de inginerie în oraşul maghiar Zalaegerszeg, iar investiţia de 4,2 miliarde de forinţi, care este de aşteptat să fie finalizată în 2025, va crea 200 de noi locuri de muncă pentru persoane cu înaltă calificare, a anunţat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, luni, la Zalaegerszeg.
La evenimentul depunerii pietrei de temelie, şeful diplomaţiei ungare a relatat că statul maghiar va oferi un sprijin de 1,2 miliarde de forinţi pentru proiectul în cadrul căruia compania germană va efectua, în Ungaria, dezvoltări şi testări pentru vehicule autonome. În discursul pe care l-a susţinut, Péter Szijjártó a subliniat că toate cele trei mărci germane premium de automobile (care în afară de Germania şi China mai deţin baze de producţie doar în Ungaria), precum şi alte companii germane care sunt lideri la nivel mondial în domeniul cercetării legate de vehiculele autonome, văd Ungaria ca fiind un loc important de cercetare.
Scopul este acela ca ţara să treacă de la perioada “Made in Hungary” la perioada “Invented in Hungary”, a explicat ministrul.
Szijjártó a subliniat că “cea mai bună apărare este atacul”, prin urmare, scopul este ca cele mai mari şi mai avansate investiţii la nivel tehnologic să fie atrase în Ungaria, întrucât fără asta, menţinerea creşterii economice nu este posibilă.
Ministrul a reamintit că un bun exemplu în acest sens este faptul că în ciuda dificultăţilor din economia mondială, recordul pentru cea mai mare investiţie efectuată vreodată în Ungaria a fost doborât atât anul trecut, cât şi anul acesta, în plus, ambele investiţii au fost anunţate în domeniul industriei de automobile, care trece printr-o transformare revoluţionară.
Potrivit lui Szijjártó, Ungaria a devenit, deja, unul dintre bastioanele europene ale industriei de vehicule electrice, ceea ce s-a datorat, printre altele, şi faptului că în Ungaria sarcinile fiscale ale companiilor care se ocupă de producţie şi dezvoltare sunt cele mai mici, respectiv că guvernul maghiar nu este dispus să privească aprovizionarea cu energie ca fiind o problemă politică sau ideologică.
În final, ministrul a subliniat: companiile germane continuă să formeze cea mai mare comunitate de investitori din Ungaria; anul trecut, valoarea schimburilor comerciale dintre cele două ţări a doborât recordul, iar în primele şase luni ale acestui an a crescut cu 8%, depăşind suma de 32 de miliarde de euro pentru această jumătate de an.
La eveniment, reprezentanţii Universităţii “Széchenyi István” şi ai Grupului Bosch au semnat un document prin care îşi exprimă intenţia de a coopera.
MTI