Unde puteți ieși în Tîrgu Mureș

Unde puteți ieși în Tîrgu Mureș

Punctul.ro a deschis o nouă rubrică și vă prezintă „Unde puteți ieși în Tîrgu Mureș”. Fie că vorbim de șah, concerte, spectacole de teatru, competiții sportive sau activități pentru copii, punctul.ro vi le pune pe tavă și nu va trebui decât să alegeți, ce unde, cum și când veți merge.

Astfel, stați aproape! În fiecare vineri, pe punctul.ro puteți alege la noi pe site cum să vă petreceți timpul liber în funcție de gusturi.

Și pentru că e vineri… Cloaca se joacă la Sala Mică

Azi, 26 ianuarie la Teatrul Național Tîrgu Mureș se va juca CLOACA de Maria Goos, la Sala Mică. Cloaca este povestea a patru destine care se consumă în atmosfera tragi-comică a unor situaţii limită. Fiecare individ acceptă provocările vieţii într-o manieră proprie. Reacţia la aceste provocări este dictată de o anumită chimie care ne face unici în cadrul relaţiilor interumane. Cloaca este un text de mare succes atât în teatru cât şi în cinematografie. A fost montată la teatrul Old Vic (Londra) în regia lui Kevin Spacey, dar s-a jucat deja în Olanda, Argentina, Germania, Elveţia, Austria şi Spania.

Continuă Festivalul Muzicii de Divertisment

În perioada 11-26 ianuarie, Filarmonica de Stat din Târgu Mureş organizează ediţia a II-a Festivalului Muzicii de Divertisment, ce va reuni şapte concerte de muzică clasică şi tango, găzduite de Palatul Culturii din oraş, cu începere de la ora 19,00. Printre invitaţii evenimentului se numără dirijorul Shinya Ozaki din Japonia, interpreta vocală Analia Selis, dirijorul Jin Wang (China), Iulian Rusu, dirijor. În acest an se va desfășura și un „Re-Revelion al copiilor” care av cuprinde concerte lecţie şi educative și „De la tradiţional la Piazolla” concerte simfonice extraordinare de tangou.

Show excepțional semnat de formația AG Weinberger 4th

Tot azi, 26 ianuarie, tot la teatru, dar la Sala Mare Teatrul Naţional Târgu-Mureș prezintă un show excepțional semnat de formația AG Weinberger 4th, care va avea loc  de la ora 19:00. AG Weinberger revine la formula de band, de data aceasta însă cu o nouă dimensiune componistică şi într-o manieră stilistică diferită, reunind în repertoriul său piese de jazz, blues, soul, blues-rock, piese mai rar auzite. Toate acestea adunate într-un concert de colecţie, adevarate bijuterii muzicale, pe care în Romania doar AG Weinberger le cântă.  Noua formulă de band recreează, în stil propriu, un univers muzical de înaltă ţinută, piese din repertoriul lui Lionel Hampton, T-Bone Walker, The Fabulous Thunderbirds, Benny Golson, Charlie Parker. Selecţia din compozițiile proprii sunt redimensionate şi filtrate muzical de către AG Weinberger în cel mai firesc spirit al libertăţii de creaţie, muzica sa emanând aceeaşi sensibilitate şi aceeaşi amprentă solară universului muzical abordat.

Nici micii actori nu se lasă și…

În 26 ianuarie 2018, ora 19:00  „se toarnă” ULTIMA DUBLĂ, de Ghenadi Mamlin. Ultima dublă este cel mai nou spectacol al studenților anului II – Masterat – Arta Actorului. Povestea dintre regizor și actor nu se termină niciodată și întotdeauna este una tumultoasă și foarte interesantă. Cine pe cine conduce către rezultatul final, care e spectacolul, sau în alte cazuri, filmul. Dar când e vorba de un regizor și o actriță, lucrurile devin și mai complicate. Vă invităm să vedeți de ce și care e deznodământul.

Gloria ajunge vineri în Cinema Arta Tîrgu Mureș 

Uneori o premisă simplă duce la rezultate profunde. Aşa se întâmplă în cazul filmului „Gloria”, producţia regizată de Kristina Grozeva şi Petar Valchanov, care a câştigat şi Menţiunea specială a Juriului în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, 2017. „Gloria” ajunge în cinematografele din România începând de azi, 26 ianuarie, fiind distribuit de Transilvania Film. După premiera din cadrul Festivalului de Film de la Locarno, filmul ‘Gloria’ a câştigat imediat o mare parte din public pentru modul inedit prin care expune tema corupţiei, o temă des discutată în ultimul timp, în majoritatea societăţilor. Prezenţa filmului în cadrul competiţiei festivalului de la Locarno, 2016, a fost recompensată cu Premiul ‘Don Quijote’ (menţiune specială). Această distincţie a fost completată cu numeroase alte premii, printre care şi Menţiunea specială a Juriului în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, 2017. ‘Gloria’ va fi distribuit în cinematografele din România din 26 ianuarie, de Transilvania Film.

Teatrul de Foc și Teatru 3G aduc spectacolul „Pe jumătate cântec” în Târgu Mureș

 „Pe jumătate cântec” – text, regie și video: Crista Bilciu, cu Anda Saltelechi, se va juca duminică, 28 ianuarie, de la ora 19.00, în Bastionul Măcelarilor din Cetatea Medievală Târgu Mureș. La finalul spectacolului, Crista și Anda vor intra în dialog cu spectatorii și vor răspunde la întrebările acestora. Pentru că deja mai mult de jumătate dintre locurile pentru reprezentația programată duminică sunt rezervate, dacă vor fi suficienți oameni care vor dori să vadă spectacolul, „Pe jumătate cântec” va fi programat și luni, 29 ianuarie. Rezervări se pot face accesând link-ul: http://reservr.net/u/Teatru-3G/event/MGnjI4Y3vfVEi6cp/.  „Pe jumătate cântec” spune povestea Francescăi de la 5 până la 33 de ani, în nouă tablouri, fiecare surprinzând o vârstă, un univers, o întâmplare dintre cele care contează şi care pot modela sau frânge un destin. O poveste despre ratare, despre ce se întâmplă atunci când nu ai curajul să îţi urmezi visele şi te încurci în propria ta viaţă, ca într-o haină cu câteva numere prea mare. Despre cum ajunge viaţa netrăită să te roadă pe dinăuntru ca un cancer.

Duminică ne distrăm cu Pinochio

Duminică, 28 ianuarie, de la ora 11, la Sala Mare a Teatrului Ariel din Tîrgu Mureș se va desfășura spectacolul recomandat copiilor de la 4 ani „Aventurile lui Pinochio”. Încântarea  copiilor va fi deplină urmărind  povestea plină de peripeţii a unei păpuşi de lemn  pe care Zâna cea bună o transformă într-un băieţel adevărat,  plin de viaţă, Pinocchio. Din distribuție fac parte: Iuliu Pop-Andrieş; Andreea Ajtai; Valentin Lozincă-Mandric; Mariana Iordache; Cristi Bratu; Mioara Topor; Cornel  Iordache; Cristina Ungureanu. Scenografia: Eugenia Tărăşescu- JianuM; Regia:  Georgeta Lozincă.

Miercuri, Tatăl meu preotul 

Compania Liviu Rebreanu a Teatrului Național Târgu-Mureș anunță o nouă reprezentație a spectacolului TATĂL MEU, PREOTUL de Gabriel Sandu, regia Leta Popescu, scenografia Tiberiu Toitan, muzica Magor Bocsárdi. Reprezentația va avea loc miercuri 31 ianuarie 2018, de la ora 19:30, la sala Mică! Distribuţia spectacolului este formată din actorii: Vlad Bîrzanu, Dan Rădulescu, Monica Ristea, Alexandru-Andrei Chiran și Cristian Iorga. “Ce face o familie tradițională când apare – fără sfidare și fără rea-voință – problema homosexualității? Ne iubim în continuare sau ne urâm în propria casă? Mai e adevărul meu singurul adevăr valabil? Această întrebare îmi doresc eu să fie reacția publicului la spectacolul Tatăl meu, preotul.” (Leta Popescu, regizoarea spectacolului). “Recomand Tatăl meu, preotul ca modalitate de a (ne) testa propriile prejudecăţi, tipare de gândire şi idiosincrazii. Spectacolul provoacă la redefinirea unor noţiuni de libertate, acceptare şi de confesiune morală. Şi, nu în ultimul rând, încântă prin realizarea reuşită şi echipa dedicată a cărei muncă se vede.” (Andrei Vornicu, liternet.ro)

Tinerii de la LTCOR Tîrgu Mureș se pregătesc de primăvară! 

Asociația „Muguri de lumină” în colaborare cu Liga tinerilor creștini ortodocși Mureș organizează în fiecare zi de joi a lunii ianuarie și februarie de la ora 18 voluntariat de confecționat mărțișoare. Tinerii se întâlnesc în demisolul Catedralei „Învierea Domnului de la Fortuna”. LTCOR- un grup format din tineri entuziaşti care organizează diferite activităţi şi discuţii, cu scopul comuniunii şi apropierii de Dumnezeu.

Consiliul Local al municipiului Tîrgu Mureş se întruneşte în şedinţa ordinară a lunii ianuarie marți, 30 ianuarie, de la ora 14. 

Consultație pentru părinți 

În data de 30 ianuarie, dr. Ioana Truta, medic dentist, va susține o consultație prietenoasă pentru copii (însoțiți de părinți) pentru a răspunde la unele dintre întrebările care-i macină pe părinți la apariția dințișorilor copiilor. „Consultația” este gratuită, dar numărul de locuri este limitat. Rezervări se pot face la 0751185118. Locația: Centrul My Happy Family, str. Alba Iulia nr.36.

Ziua Ursului 

În data de 2 februarie 2018 Grădina Zoologică din Tîrgu-Mureș va sărbători Ziua Ursului. În cadrul evenimentului se va realiza o expoziție cu lucrări realizate de preșcolari, cu tematica „Ursul este prietenul meu”.

Pasionat de investiții la Bursă? 

Invest Club Mures vă invită la prima întâlnire din anul 2018 a pasionaților de investiții la bursă. Invitat Dragos Mesaros broker la compania Goldring Tîrgu Mureș: miercuri 31 Ianuarie 2018 de la ora 19 la Hotel Privo sala Traffic!

Turneul internaţional de baschet juvenil Transilvania No Borders PEAK Cup

50 de echipe vor participa, la Tîrgu-Mureş, în perioada 2-10 februarie 2018, la cea de a şaptea ediţie a turneului internaţional de baschet juvenil Transilvania No Borders PEAK Cup. Competiţia este organizată, la fel ca în fiecare an, sub egida Federaţiei Române de Baschet, de SportLife România şi ACS Gladius Tîrgu-Mureş, în parteneriat cu firma PEAK, sponsorul oficial al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, şi cu sprijinul Primăriei Tîrgu-Mureş, Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Mureş şi firmei Herlitz România. Prima perioadă (2-6 februarie) este rezervată grupelor de babybaschet băieţi şi minibaschet fete, iar cea de a doua (6-10 februarie) categoriei minibaschet băieţi. Meciurile vor avea loc la Sălile de Sport ale Gimnaziilor ‘Tudor Vladimirescu’, ‘Serafim Duicu’ şi ‘Romulus Guga’, finalele urmând să fie găzduite de Sala Polivalentă. La întreceri sunt prezente cele mai bune formaţii care activează în Campionatele Naţionale de Baby şi Minibaschet, precum şi patru echipe din străinătate. De asemenea, în competiţie sunt angrenate şi cluburile tîrgumureşene Gladius, Lucky Dragons, LPS, BC Mureş şi Together. Ocupantele primelor trei locuri la fiecare categorie vor fi răsplătite cu echipament sportiv, articole de papetărie, cupe, diplome şi medalii, în timp ce câştigătorii premiilor individuale vor fi recompensaţi cu ghete PEAK, produse de papetărie, trofee, diplome şi medalii. Mai mult, fiecare participant la Transilvania No Borders PEAK Cup 2018 va primi o medalie personalizată cu sigla turneului.

Afaceri

Dacă afacerea ta are minim 5 ani și o cifră de afaceri de minim 70.000 de euro, joi, 8 februarie poți să îți lărgești perspectivele asupra dezvoltării acesteia pentru următorii 3-5 ani, la evenimentul 2021 – Planificare strategica pentru antreprenori din Tîrgu-Mureș, ce se va desfășura la Inno Work, str. Tamas Erno, nr. 1.

Școala nevestelor 

În 11 februarie, la Teatrul Național Tîrgu Mureș se va juca „Școala Nevestelor de Molière” –  o satiră acidă la adresa cuplurilor în care diferenţa de vârstă depăşea limita bunului-simţ, Moliere valorificându-şi talentul comic pentru a elabora o adevărată ştiinţă despre om şi despre viaţă, comedia interesând în special prin contrapunctul delicat şi uneori patetic dintre Arnolphe şi Agnes. Arnolphe şi-a crescut copila „de suflet” ferită de privirile oricărei alte fiinţe, vrând să şi-o păstreze pentru sine şi să fie sigur de supunerea şi fidelitatea ei. Agnes, în schimb, încearcă să scape de această soartă şi e gata să se arunce în braţele unui soţ tânăr şi frumos. Regizorul Cristian Juncu adaptează textul lui Moliere vremurilor noastre şi ne oferă o comedie spumoasă, beneficiind şi de o scenografie inedită, semnată de obişnuitul său colaborator, Cosmin Ardeleanu. „Mult adevăr mai stă în textul lui Moliere! Şi spectacolul acesta, ajutat de o simplitate dezarmantă la toate nivelurile lui, ştie să-l updateze, să-l sucească, să-l livreze curat şi cu impact.” (Paul Boca, ArtAct Magazine).

Expoziție 

Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș organizează în deschiderea acestui an în perioada 16 februarie – 31 martie, în holul Palatului Administrativ din Tîrgu Mureș, expoziția taberei de pictură desfășurate în perioada: 22-29 octombrie 2017, la Centrul de Vacanţă, Sovata II, Sovata Băi: Expoziția taberei de pictură ediția a XXXI-a  „Jurnal de Artă în tranşeele Primului Război Mondial”, Un proiect 100 de ani de la Primul Război Mondial. Expun: BENKO ISTVAN, Ágnes Kovács , Maria Kulcsar Parvu, Lili Lazar, Melania Pintea, Elisabeta Merdar, Iancu Muresan, Neagoi Sofia, Emma Soó, Rusu Ioan, Rodica Vescan. Panotarea expoziției se va face marți 16 februarie începând cu ora 16.30. Lucrările participanților vor fi aduse la Școala Populară de Arte din Tîrgu Mureș, până în data de 16.

Sărbătoarea mărțișorului

În perioada 26 februarie – 08 martie 2018, la Tîrgu Mureş se va organiza sărbătoarea mărţişorului şi a zilei de 8 martie, astfel în Piața teatrului din Tîrgu Mureș se va desfășura Târgul de mărțișor prin comercializarea de flori și mărțișoare.

 Conferință 

Liga Studenţilor din Tîrgu Mureş, împreună cu Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș, organizează, în perioada 28 martie – 1 aprilie 2018, la UMF Tîrgu Mureș şi în spitalele afiliate, a XXII-a ediţie a Congresului International pentru Studenţi, Tineri Doctori şi Farmacişti „Marisiensis”. Congresul „Marisiensis” este unul dintre cele mai mari congrese ale tinerilor medicinişti şi farmacişti din România. Manifestarea reunește anual cadre universitare, lectori, studenți și invitați din țară și din străinătate. Congresul reprezintă pentru tinerii medici și farmaciști un bun prilej de a-și prezenta rezultatele cercetării. „Principalii noştri parteneri, conducerea Universităţii şi cadrele didactice, sunt receptivi la inovaţie, se remarcă prin excelenţă academică şi profesională. Congresul reprezintă oportunitatea perfectă de a vă prezenta rezultatele cercetării şi de a lua parte la numeroase cursuri şi workshop-uri în care vor fi prezentate cele mai recente descoperiri. Ajuns la a XXII-a ediţie, standardele Congresului sunt ridicate: cadre didactice internaţionale, workshop-uri în cel mai modern centru de simulare din România şi în centrul de medicină de urgenţă, un program social captivant şi cele mai primitoare gazde”, a precizat Iuliu Cocuz, președintele Comitetului de Organizare „Marisiensis” 2018. Informații suplimentare se pot obține accesând site-ul congresului: www.marisiensis.ro.

Cursuri de pregătire la biologie

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș organizează, în perioada februarie – aprilie 2018, cursuri de pregătire la biologie pentru viitorii candidați la admiterea la UMF Tîrgu Mureș. Programul cursurilor de pregătire la admiterea la Facultatea de Medicină şi Facultatea de Medicină Dentară va urma materia din manualul „Anatomie și fiziologie umană pentru admitere la facultăţile de medicină”, Editura University Press Tîrgu Mureş, 2014. Cursurile se vor desfășura începând cu ora 08.30, indiferent de dată sau locaţie, în Campusul UMF, locația propriu-zisă (sala) urmând a fi anunțată prin afișe şi pe site-ul UMF Tîrgu Mureş.

Simpozionului Național Științific OSMDentis

Organizaţia Studeţească de Medicină Dentară (OSMD) a Facultății de Medicină Dentară din cadrul UMF Tîrgu Mureș organizează, în perioada 28 februarie – 3 martie 2018, ediția cu numărul cinci a Simpozionului Național Științific OSMDentis, cu scopul de a le prezenta studenților actualitățile în stomatologie. Prezentările vor fi susținute de personalități remarcabile ale stomatologiei. „OSMD vă prezintă cea de-a V-a ediţie a Simpozionului Ştiinţific Naţional OSMDentis, un eveniment care de-a lungul anilor şi-a demonstrat impactul asupra studeţilor stomatologi tîrgumureşeni şi nu numai. La începutul lunii martie, vom serba ziua medicului dentist, aşa cum v-am obişnuit, oferindu-vă patru zile de ştiinţă, profesionalism şi distracţie. Ideea evenimentului pleacă de la nevoia studentului de a lua contact cu actualitatea şi schimbările din medicina dentară. Aşadar, cele patru zile vor fi marcate de prezentări susținute de nume importante ale acestui domeniu, workshop-uri diversificate şi informaţii de calitate”, au precizat reprezentanții OSMD, organizatori ai Simpozionului OSMDentis.

Oameni beți, în martie 

Este a patra oară când Radu Afrim colaborează cu actorii Companiei ”Tompa Miklós”. După cele trei conlucrări anterioare, din care s-au născut spectacolele Castingul Dracului (2014), Tihna (2015) și Pasărea Retro… (2016), Afrim montează drama autorului contemporan rus Ivan Viripaev: Oameni beți (Részegek). Fete tinere, modele, cupluri proaspăt căsătorite, perechi de vârstă mijlocie, manageri bancari, directori de festivaluri, soți înșelați și soții înșelate, în total paisprezece bărbați și femei de ranguri și vârste diferite, care se destăinuie în Oameni beți despre lume, despre valorile noastre pierdute. Autorul piesei – fiind continuatorul mișcării „Noua Dramă” din Rusia și inițiatorul mișcării artistice „Oxygen” – experimentează un limbaj teatral bazat pe o estetică complet nouă: deși  vorbește despre realitatea crudă care ne înconjoară, totuși reintroduce caracterul poetic în teatru.

Radu Afrim creează situații reale, în care actorii își formulează dilemele proprii, în starea ciudată de beție: Cine nu se teme de moarte? Ce înseamnă credința în Dumnezeu, fidelitatea umană și dragostea astăzi, când experiența de zi cu zi nu este o trăire a transcendenței, ci o aspirație după trăirea ei? Cum să trăiești fără minciună?

Ceea ce răspundem, depinde evident de noi.

Repetițiile piesei Oameni beți (Részegek) de Ivan Viripaev sunt în plină desfășurare. Montarea, care a apărut inițial în repertoriul stagiunii sub titlul ”Spectacol surpriză 4” va avea premiera în luna martie la Sala Mică a Teatrului Național Târgu-Mureș. Spectacolul jucat în limba maghiară va fi supratitrat în limba română.

Exponatul lunii la Muzeu 

Proiectul „Exponatul lunii”, demarat în premieră de Secția de Științele Naturii din cadrul Muzeului Județean Mureș, continuă și în anul 2018, publicul având ocazia să admire o nouă piesă din patrimoniului muzeal, conservată în depozitele științifice. Vedeta lunii ianuarie 2018 este scoica Pinna nobilis (mai precis cochilia acesteia), o moluscă endemică în Marea Mediterană. Specia impresionează atât prin dimensiunile remarcabile la care poate ajunge (până la 80 cm), cât și prin faptul că produce una dintre cele mai rare fibre, aşa-numita „mătase de mare“. Piesa provine din Marea Mediterană, a intrat în patrimoniul muzeului în anul 2006, prin achiziție și face parte din colecția „dr. Puia Sorin“, un pasionat colecționar cu origini târgumureșene. Publicul interesat poate afla detalii despre această scoică, la sediul Secției de Științele Naturii din cadrul Muzeului Județean Mureș din Târgu-Mureș, de pe strada Horea nr. 24, pe tot parcursul lunii ianuarie 2018.