Potrivit comunicatului, a treia sondă activă care a început extracţia este Nyék-13, care este dispusă la Nyékpuszta şi a fost pusă în uz în 20 decembrie 2023. Prima sondă de pe câmpul din judeţul Békés funcţionează din februarie, iar la începutul lunii decembrie, acesteia i s-a alăturat o alta, realizată în urmă cu mai mulţi ani.
Astfel, odată ce astăzi a fost pusă în funcţiune o nouă sondă, gaze naturale şi ţiţei sunt extrase cu ajutorul a trei sonde. Continuarea nu se lasă aşteptată, întrucât planul este ca în ianuarie 2024 să fie pusă în funcţiune şi o a patra sondă. Prin creşterea accentuată a nivelului de utilizare a resurselor disponibile pe plan intern, guvernul maghiar întăreşte suveranitatea energetică a Ungariei şi securitatea aprovizionării consumatorilor din ţară.
Extracţia zăcământului de hidrocarburi de la Nyékpuszta, în apropierea localităţii Sarkad (localitate aflată la 6 km de la graniţa cu România), este realizată într-o structură de asociere mixtă, cu participarea grupului MVM. În vara anului trecut, guvernul ungar a declarat proiectul “Corvinus” o investiţie prioritară. Din sonda Nyék-6A, pusă în funcţiune în luna februarie a acestui an, respectiv din sonda Nyék-2, realizată în urmă cu mai mulţi ani, dar pusă în funcţiune abia la începutul lunii decembrie, până acum au fost aduse la suprafaţă 37 de milioane de metri cubi de gaze naturale şi 42 000 de metri cubi de gaze condensate, se precizează în comunicat.
Părţile implicate în proiectul “Corvinus” – printre care MVM CEEnergy Zrt. – se străduiesc să exploateze în mod continuu potenţialul de hidrocarburi al zonei, prin creşterea capacităţii zilnice. Experţii lucrează de luni de zile la punerea în funcţiune a celor două sonde forate în 2023. Odată cu obţinerea tuturor condiţiilor tehnice necesare, sonda Nyék-13 a putut să înceapă acum extracţia. Este de aşteptat ca sonda Nyék-8, care a fost realizată tot în acest an, să fie pusă în funcţiune în luna ianuarie a anului viitor, au mai adăugat.
“Guvernul Ungariei acordă mare atenţie utilizării resurselor disponibile pe plan intern, pentru că asta întăreşte suveranitatea energetică a ţării. Datorită contractelor pe termen lung încheiate, livrările de gaze au loc fără întrerupere. Nivelul de umplere al capacităţilor de stocare este, chiar şi la mai mult de două luni de la începerea sezonului de încălzire, de aproximativ 90%. Creşterea producţiei interne contribuie şi ea mult la aprovizionarea în siguranţă a familiilor şi afacerilor maghiare”, se mai arată în comunicat.
Sursa: MTI