După negocierile purtate cu ministrul japonez al economiei, agriculturii şi afacerilor externe, şeful diplomaţiei ungare a subliniat că Japonia – la fel ca Ungaria – se bazează foarte mult pe utilizarea în scopuri paşnice a energiei nucleare.
“Am convenit asupra unei cooperări strânse în industria nucleară, al cărei scop este ca în cadrul propriilor noastre strategii energetice naţionale să luăm în considerare, şi în continuare, această formă ieftină, sigură şi ecologică de producere a energiei”, a explicat Szijjártó.
“Le-am spus şi partenerilor noştri de aici că ar fi împotriva intereselor Ungariei dacă lumea s-ar reorganiza, din nou, în blocuri”, a spus ministrul.
Politicianul a relatat că s-a întâlnit cu liderii mai multor companii şi cu şefii Asociaţiei de Afaceri din Japonia (Keidanren). Companiile japoneze constituie a şaptea cea mai mare comunitate de investitori din Ungaria şi au fost indispensabile în menţinerea creşterii economice din ultimii ani, a mai amintit Szijjártó.
“Astăzi, companiile japoneze – începând cu cele din industria alimentară, trecând prin cele din industria auto şi până la cele din domeniul electronicii – au spus, cu toţii, că sunt extrem de mulţumite de condiţiile în care pot funcţiona în Ungaria, că au în plan noi şi noi investiţii, că vor crea noi şi noi locuri de muncă, că vor continua să ajute Ungaria să îşi menţină creşterea economică”, a declarat Péter Szijjártó.
Ministrul ungar de externe a relatat că între Budapesta şi Tokyo nu există subiecte controversate, ceea ce ajută la dezvoltarea continuă a relaţiilor economice. Mai mult decât atât, Ungaria va deschide în curând o reprezentanţă consulară la Osaka, a mai spus Szijjártó.
Sursa: MTI