Cu un potențial de 15 milioane de kg de carne de porc din rasele Mangalița și Bazna, România cumpără porc-somon hibrid din Ungaria. Prețurile la vecini sunt cu 40% mai mici.
În prezent, acoperirea consumului de carne de porc din producția internă este de 45 %, România fiind dependentă de importuri în proporție de peste 50%, se arată într-un document al Ministerului Agriculturii.
Dincolo de producția industrială, statul a încurajat în ultimii ani și crescătorii raselor Bazna și Mangalița, două rase tradiționale recunoscute pentru gust și calitate, dar aceștia spun că sunt concurați neloial de importurile din Ungaria, iar procedurile sunt greoaie, astfel că le este foarte greu să-și crească suficient producția pentru a vinde la scară mai mare.
Costurile mai mici ale fermierilor din Ungaria se explică prin faptul că, prin amestecarea raselor, porcii ajung la 150 de kg cu nouă luni mai repede.
Din datele Asociației, în România sunt înregistrați cu acte care să le ateste puritatea rasei în jur de 7-800 de porci Bazna și în jur de 2.500-3.500 de Mangalița. Per total însă, fără certificate, fermierii cresc de ordinul zecilor de mii, mai ales pentru autoconsum.