Afectarea cooperării economice dintre Uniunea Europeană şi China ar avea consecinţe grave, prin urmare, Ungaria respinge orice iniţiativă de acest fel, a declarat, joi, la Budapesta, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior.
Potrivit comunicatului MAE ungar, în cadrul celei de-a II-a conferinţe intitulată “Hungarian Battery Day”, ministrul a făcut referire la circumstanţele extraordinare actuale şi a subliniat că economia mondială a fost bulversată de două ori, în mai puţin de trei ani, într-un mod fără precedent.
Péter Szijjártó a avertizat că economia europeană se îndreaptă spre recesiune, iar obiectivul Guvernului ungar este să se asigure că Ungaria va evita această situaţie şi va deveni o excepţie locală.
” Încă din anul 2010 ne-am exprimat clar că strategia noastră este să fim punctul de întâlnire dintre investitorii şi economiile din Vest şi Est”, a explicat şeful diplomaţiei ungare.
Ca exemplu, acesta a declarat că, în afară de Germania şi China, Ungaria este singura ţară din lume în care toate cele trei mărci germane de automobile premium au baze de producţie, Ungaria situându-se în acelaşi timp pe locul al treilea pe plan mondial în ce priveşte capacitatea de producţie a bateriilor electrice şi pe locul al cincelea privind capacitatea de export.
Péter Szijjártó a mai adăugat că doi dintre cei mai importanţi şase producători de baterii electrice din lume sunt deja prezenţi în Ungaria, iar firma chineză CATL, care a anunţat cea mai mare investiţie care s-a făcut vreodată în Ungaria, este deja pe cale să o realizeze.
“Faptul că am depăşit recordul de investiţii atât anul trecut, cât şi anul acesta, arată că, pentru moment, reuşim să evităm recesiunea”, a subliniat politicianul.
Acesta a făcut referire şi la strategia de deschidere către Est, al cărei succes, în opinia sa, este confirmat şi de creşterea dinamică a investiţiilor.
Referindu-se la consecinţele negative ale războiului din Ucraina, Szijjártó a subliniat că firele cooperării dintre Rusia şi Uniunea Europeană sunt tăiate rând pe rând, dar este important să se evite ca acest lucru să se întâmple şi în cazul Chinei, care este considerată cel mai mare partener comercial al UE.
“Noi, care operăm cu luciditate şi suntem mult mai puţin prinşi în capcana unor abordări ideologice sau politice, vom face tot posibilul pentru a respinge iniţiativele care vizează distrugerea cooperării economice dintre Europa şi China”, a mai afirmat ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior.