După întâlnirea sa cu ministrul român al transporturilor şi infrastructurii, Sorin Grindeanu, şeful diplomaţiei ungare a anunţat că au semnat un acord, potrivit căruia guvernele celor două ţări vor începe pregătirile pentru construcţia liniei de cale ferată care leagă Szeged de Timisoara, în aşa fel încât să poată aplica pentru fonduri europene.
Documentul prevede constituirea unui grup de lucru comun, precum şi pregătirea studiului de fezabilitate, cât mai curând posibil.
„Legătura feroviară dintre Szeged şi Timişoara este în mod clar în interesul ambelor ţări, atât din punct de vedere economic, cât şi naţional”, a spus ministrul de externe.
Potrivit lui Péter Szijjártó, s-a ajuns şi la un acord potrivit căruia o nouă trecere a frontierei între Ungaria şi România va fi construită la Kübekháza, până în 2027.
Ministrul a relatat că cele două guverne au pregătit şi au depus, deja, la Uniunea Europeană, licitaţia pentru reconstrucţia Podului Szent Gellért dintre Magyarcsanád şi Cenad, iar aceasta a primit o evaluare deosebit de bună, astfel că părţile aşteaptă ca rezultatele să fie anunţate în luna septembrie.
„Aşadar, cooperarea din zona frontierei dintre Ungaria şi România va fi, acum, şi mai strânsă, vor exista mai multe drumuri, şi sperăm că va exista şi un pod, respectiv o nouă legătură feroviară”, a declarat Szijjártó.
„La urma urmei, să nu uităm că întotdeauna este mai bine să ai relaţii bune cu vecinii, decât proaste. Iar acest lucru este valabil mai ales atunci când pe teritoriul ţării vecine locuieşte o mare comunitate de maghiari”, a adăugat politicianul ungar.
Ministrul a subliniat că cele două ţări vecine sunt legate prin foarte multe lucruri, iar în apropierea frontierei, cooperarea dintre cele două state este deosebit de strânsă.
„Pe de-o parte, cooperarea economică şi comercială este extrem de vie, iar pe de altă parte, maghiarii care locuiesc în Transilvania şi în Secuime, precum şi comunitatea românească din Ungaria călătoresc constant peste graniţă, aşadar este în interesul naţional al ambelor state ca România să devină cât mai curând membră a Spaţiului Schengen”, a mai spus Péter Szijjártó.
În acest sens, ministrul a relatat că Guvernul Ungariei încearcă să efectueze cât mai mulţi paşi, în timpul preşedinţiei UE din acest an, pentru a pune capăt definitiv controlului la graniţa celor două ţări, pentru a pune capăt cozilor lungi şi pentru a putea folosi toate drumurile care deocamdată sunt închise pentru că nu există „gherete de grăniceri” pe ele.
Sursa: MTI