De două zile circulă pe pagina de socializare un set de citate greu digerabile pe care unii le distribuie însoțite de aprecieri cuprinse între dezgust și mirare. Căutând sursa citatelor, aflăm că pasajele aparțin unui scriitor, doctor în filozofie, (fost) redactor la „România literară” și director de programe și relații publice la Uniunea Scriitorilor, dacă e să ne luăm după un comunicat în care se anunță că ”în mod firesc și necesar” relațiile contractuale ale acestuia cu Uniunea iau sfârșit.
Motivul delimitării
Este vorba de scriitorul Sorin Lavric, ( 53 de ani) , viitor senator de Neamț. Motivul delimitării: implicarea politică a acestuia, lider al partidului surpriză al alegerilor parlamentare din 6 decembrie. ”în urma implicării sale politice, relaţiile contractuale ale dlui Sorin Lavric cu Uniunea Scriitorilor din România şi revista „România literară”, în mod firesc şi necesar, iau sfârşit. Ca uniune de creatori în domeniul literar, Uniunea Scriitorilor din România este o instituţie democratică, reunind scriitori din toate etniile care trăiesc în ţara noastră, ale căror drepturi le apără şi le promovează. Uniunea nu face politică partizană„, potrivit comunicatului de presă citat de news.ro
Dulce – amar
Ar trebui să ne bucurăm că a crescut numărul cititorilor, dar în același timp ne și întristează. Pentru că în țara lui ”Lascămereșașa,” pentru destul de mulți concetățeni încă ”bătaia e ruptă din Rai”, ”femeia să stea la cratiță și dacă a fost violată”, ”poate că i-a plăcut”, nu cred că ar fi lipsit asemenea texte. Nu-mi face plăcere să le reproduc, dar așa e corect.
Ce (nu) caută bărbații
Cartea se numește ”Decoct de femeie” (nu trebuie analizat sensul, nu-i așa?), a apărut anul trecut la Editura Ideea Europeană. (Nu mi-aș fi imaginat că ar semăna cu o astfel de idee…). Nu am citit-o, dar grație criticului literar Mihai Iovănel vă puteți ”delecta” cu ideile celui care consideră că „niciun bărbat nu caută în femeie deşteptăciunea, profunzimea sau luciditatea”.
- „Cine vrea filosofie nu o va găsi în capul femeii, dar în schimb va găsi cufundarea în athanorul labios”;
- „O mie de femei erudite strânse laolaltă nu fac cât fascinația uneia singure din cele care au privilegiul nurilor”;
- „Nu sunt un admirator al sexului frumos. Admirația cere recunoașterea ab initio a unei relații de superioritate: admiri pe cineva pe care îl bănuiești a fi deasupra ta, pe când femeia poate fi cel mult dorită, dar în nici un caz admirată”;
- „Sunt trei împrejurări când priveliștea unei femei culminează în dezgust: când își face toaleta intimă, când își probează hainele în oglindă și când stă pe masa ginecologică”.
Și dacă mai suportați, mai jos puteți afla și metafora preferată a scriitorului, în opinia criticului literar. N-ați fi ghicit-o în o mie de ani! E bivolul care se răcorește în nămol:
- „Lângă ea, bivolii încinși aflați în căutarea unui nămol răcoros își găseau limanul”;
- „Era o răstoacă cu nămol așteptând mugetul încins al cohortei de bivoli”;
- „Bivolii încinși aflaseră răstoaca cu nămol răcoros”.(EM)