Uniunea Teatrelor Maghiare din România (MASZÍN) organizează pentru prima dată la Bucureşti festivalul de teatru maghiar intitulat Bukfeszt, în cadrul căruia cinci organizaţii membre vor prezenta nouă spectacole.
Bukfeszt va avea loc în perioada 8-12 iunie în sala mare şi în sala studio a Teatrului Odeon.
La conferinţa de presă organizată la sediul Uniunii Teatrale din România (UNITER), Attila Balázs, preşedintele MASZÍN, a prezentat organizaţia înfiinţată în 2016, care organizează în Transilvania întâlnirea teatrelor membre sub denumirea Mafeszt, punând un accent deosebit pe formarea continuă a personalului teatrelor. Din uniune fac parte sunt Teatrul Maghiar de Stat “Csiky Gergely” din Timişoara, Teatrul “Szigligeti” din Oradea, Compania “Harag György” a Teatrului de Nord din Satu Mare, “Csíki Játékszín” din Miercurea Ciuc şi Teatrul “Tomcsa Sándor” din Odorheiu Secuiesc.
István Bessenyei Gedő, directorul Companiei “Harag György”, a declarat: de 2-3 ani s-a planificat un festival al teatrelor maghiare din Transilvania la Bucureşti, însă epidemia de coronavirus a întârziat lansarea acestuia. El a subliniat că Mafeszt se adresează mai mult profesioniştilor, acest nou festival însă va avea loc într-un mediu diferit, uniunea dorind abordarea unui public mai larg.
Pál Nagy, directorul Teatrului “Tomcsa Sándor”, a subliniat că scopul festivalului este ca profesioniştii şi publicul teatrului românesc să cunoască mai bine aceste companii, de asemenea se doreşte şi abordarea publicului maghiar din Bucureşti, care are rar ocazia de a vedea spectacole în limba maghiară. La întrebarea agenţiei ungare de presă MTI, el a precizat că ar dori ca evenimentul să aibă loc anual, însă aceasta depinde de succesul său şi de posibilităţile de finanţare.
Katalin Czvikker, directorul general al Teatrului “Szigligeti” din Oradea, a subliniat de asemenea că apariţia în acest mediu nou, promovarea companiilor şi spectacolelor în Bucureşti este o provocare pentru companie.
Aura Corbeanu, vicepreşedintele UNITER, şi-a exprimat bucuria pentru faptul că teatrele membre ale MASZÍN au iniţiat organizarea festivalului şi, în acelaşi timp, speranţa că publicul din capitală va cunoaşte mai bine activitatea acestor companii.
Dorina Lazăr, directorul general al Teatrului Odeon a subliniat că teatrul are o bună colaborare cu Teatrul “Tomcsa Sándor”, iar instituţia pe care o conduce joacă mereu cu mare plăcere la Odorheiu Secuiesc. Ea a adăugat că Odeon este deschis şi interesat să găzduiască diverse evenimente teatrale.
În cadrul Bukfeszt, copiii vor putea vedea trei spectacole dedicate lor. Programul include şi spectacolul Antigona prezentat de Ansamblul de Dans Oradea în regia lui Csaba Györfi, Tragedia omului pusă în scenă de Silviu Purcărete la Timişoara, precum şi Sinucigaşul, o piesă regizată de Bálint Botos la teatrul orădean.
Publicul mai poate vedea spectacolul Rasputin, pus în scenă de Sardar Tagirovsky cu trupa din Satu Mare, respectiv două producţii ale regizorului Vladimir Anton, Zbor deasupra unui cuib de cuci montat la Odorheiu Secuiesc, şi Richard al III-lea, prezentat de compania din Miercurea Ciuc.
MTI