Universitatea Sapientia a ştiut întotdeauna unde vrea să navigheze, iar ţara mamă trebuie să ajute această corabie să-şi găsească traseul şi pe ape agitate – a declarat marţi, la Sfântu Gheorghe, consilierul-şef al prim-ministrului Ungariei, Katalin Szili.
Marţi a avut loc în oraşul din Ţinutul Secuiesc ceremonia de deschidere unei noi facultăţi, cea de-a patra, a Universităţii Sapientia. Katalin Szili, invitată la eveniment şi în calitate de membră a consiliului de administraţie al fundaţiei Universităţii din Pécs, a precizat: cooperarea dintre cele două instituţii de învăţământ superior, prelungită pentru încă zece ani, este importantă pentru viitorul maghiarilor.
Facultatea de arte a universităţii ungare administrează în prezent un departament de pictură şi unul de sculptură în oraşul din Ţinutul Secuiesc, acestea vor deveni ulterior parte integrantă a Universităţii Sapientia. Facultatea nou creată include Departamentul de Ştiinţe ale Vieţii, care oferă specializări în inginerie agricolă, inginerie silvică, respectiv specializări pentru sportivi şi antrenori.
În discursul său festiv, Katalin Szili a mulţumit conducerii universităţii pentru credinţa şi perseverenţa cu care au reuşit să “rămână în picioare” şi să menţină universitatea până azi, reamintind vremurile în care nu puteau conta pe ajutorul ţării mamă. Ea a spus că urmăreşte şi ajută evoluţia universităţii încă de la înfiinţarea ei. După cum a subliniat, în conformitate cu noua constituţie, guvernul ungar îşi asumă responsabilitatea pentru maghiarii care trăiesc în afara graniţelor ţării, începând din 2010 şi-a asumat şi sprijinirea universităţii Sapientia. Potrivit spuselor sale, în lumea postmodernă, care sugerează că este mai bine să nu te ataşezi de nimeni, Sapientia şi-a asumat ca misiune ataşamentul faţă de creştinism şi naţiune şi transmite acest ataşament şi studenţilor săi. “Avem încredere în voi că veţi fi lideri şi intelectuali de seamă ai acestei comunităţi care trăieşte aici, în Transilvania” – le-a spus ea studenţilor.
“Construirea viitorului nu se poate face de pe o zi pe alta” – a spus Béla Kató, preşedintele Fundaţiei Sapientia şi episcop reformat al Ardealului, referindu-se la procesul îndelungat de înfiinţare şi construire a universităţii. El a reamintit că decizia creării unei noi facultăţi a fost luată în urmă cu zece ani. A fost lansat şi un program de achiziţie de terenuri, iar astăzi fundaţia dispune de peste 100 de hectare de teren arabil şi peste 50 de hectare de pădure pentru scopurile facultăţii din Sfântu Gheorghe – a evocat preşedintele fundaţiei. El a mai precizat că noua facultate funcţionează în clădirea oferită de municipalitate, dar a fost obţinută deja autorizaţia de construire pentru noul campus şi sunt speranţe ca lucrările de construcţie să înceapă în acest an. Universitatea speră ca în toamna anului 2025 să poată deschide anul universitar în clădirea nouă. “Construirea unui viitor maghiar în Transilvania, în Ţinutul Secuiesc, poate fi realizată doar cu consecvenţă şi insistenţă, cu o obstinaţie fermă şi cu credinţă” – a rezumat Béla Kató, mulţumind guvernului ungar, premierului Viktor Orbán şi colegilor săi pentru sprijinul acordat.
El a evocat de asemenea credinţa rectorului fondator al universităţii, Sándor Tonk – răposatul tată al rectorului de azi, Márton Tonk – şi a reamintit de cei care aveau îndoieli faţă de înfiinţarea universităţii. El a subliniat că aceştia din urmă nu au avut dreptate: Sapientia începe noul an universitar cu patru facultăţi, având deja 2200 de studenţi. “Am fost mai mulţi noi, care credem că scepticii şi tărăgănătorii nu au dus niciodată cu niciun pas mai înainte cauzele publice ale maghiarilor din Transilvania, nici cauza învăţământului nostru superior” – a declarat rectorul. El a subliniat: standardele stabilite acum vor determina cum va fi facultatea de la Sfântu Gheorghe şi dacă oraşul va deveni un oraş universitar. El a mulţumit pentru sprijinul primit de la administraţia locală, spunând că universitatea va lua atitudine şi ea în privinţa cauzelor obşteşti, vor amenaja un stand pentru a sprijini strângerea de semnături pentru steagul oraşului.
Primarul Árpád Antal a reamintit cuvintele lui Viktor Orbán, potrivit cărora “acolo unde este un lac, vor fi şi broaşte”. El a precizat că facultatea de la Sfântu Gheorghe are 141 de studenţi şi 13 cadre didactice. În opinia sa, Sapientia este un succesor demn al Universităţii Bolyai şi că se depun eforturi pentru a asigura condiţii decente. Primarul le-a adresat studenţilor rugămintea de a nu studia doar la Sfântu Gheorghe, ci “să şi trăiască aici”. “Acest oraş, această zonă, întreaga Transilvanie va înflori dacă va fi populată, dacă va fi plin de viaţă, dacă inima lui va bate în unison cu a voastră” – a spus primarul.
La festivitatea de deschidere a anului şcolar, Tamás Fedeles, prorectorul Universităţii din Pécs, a lăudat perseverenţa cu secuii şi-au susţinut întotdeauna ideile.