Universităţile de stat târgumureşene sunt în febra înscrierilor la examenele pentru posturile didactice deblocate de Guvern. Oferta Universităţii de Medicină şi Farmacie se cifrează la 87, în timp ce la Universitatea „Petru Maior” sunt disponibile şase posturi. Singura problemă ce ar putea apărea, la fel ca şi la alte concursuri derulate la instituţiile de învăţământ superior târgumureşene ar fi cererea scăzută.
Un balon de oxigen
Una dintre cele mai mari probleme pentru mureşeni rămâne găsirea unui loc de muncă. Potrivit informaţiilor furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Mureş, la începutul anului, mureşenii şomeri sau aflaţi în căutarea unui loc de muncă aveau la dispoziţie o ofertă subţire, de doar 65 de posturi, din care marea majoritate erau destinate celor cu studii medii, profesionale sau chiar fără studii liceale. Numărul posturilor vacante corelate cu numărul şomerilor (care a crescut în luna decembrie din cauza disponibilizărilor din sectorul construcţiilor), dau o rată a şomajului de aproape 9 la sută.
Având în vedere aceste cifre deloc roz, oferta universităţilor târgumureşene vine ca un balon de oxigen pentru persoanele licenţiate. Dar să vedem despre ce este vorba.
UMF, lider ca angajator
Cele mai multe posturi sunt scoase la concurs de Universitatea de Medicină şi Farmacie, şi anume un total de 87. Dintre acestea, 50 sunt pe perioadă determinată. Înscrierea candidaţilor pentru cele 50 de posturi didactice – toate de asistent universitar – a început în 7 ianuarie şi se va încheia astăzi, luni 21 ianuarie. Dosarele candidaţilor vor fi evaluate între 22 ianuarie şi 3 februarie, iar concursul va avea loc tot în această perioadă. Până în 8 februarie vor fi validate concursurile. Candidaţii care vor să îşi mai depună şi astăzi dosarul trebuie să ştie că o pot face dacă îndeplinesc una din următoarele condiţii: au statut de student doctorand cu frecvenţă sau cu doctoratul confirmat, sunt medici rezidenţi în specialitatea postului, pentru posturile care au corespondent în nomenclatorul Ministerului Sănătăţii, sau medici specialişti/primari în specialitatea respectivă. De asemenea, pentru disciplinele Informatică medicală, Educaţie fizică şi sportivă, Ştiinţele mişcării, Limbi moderne şi Ştiinţe sociale nu sunt obligatorii studiile medico-farmaceutice, dar este obligatoriu statutul de student doctorand cu frecvenţă.
Dacă sunt declaraţi admişi, viitorii asistenţi universitari vor fi încadraţi pe posturi începând cu 18 februarie, pe perioada semestrului al doilea. Deşi vor fi încadraţi pe perioadă determinată, asistenţii universitari pot spera la continuarea activităţii la UMF dacă regulamentele interne şi legislaţia în vigoare va permite acest lucru. Cea mai mare problemă pare să fie la medicină internă unde sunt disponibile şapte locuri de asistent universitar.
Atât despre posturile universitare pe perioadă determinată. În afară de acestea, UMF va scoate la concurs alte 37 de posturi pe perioadă nedeterminată, declarate vacante în urma încetării contractului de muncă al unor angajaţi, respectiv în cazul transferului unor angajaţi pe alte posturi din cadrul UMF, câştigate prin concurs. Candidaţii pot concura pentru posturi de şef de lucrări, conferenţiar universitar şi asistent universitar. Înscrierea la examen a început în 21 decembrie şi se va încheia în 20 februarie. Dosarele vor fi evaluate în perioada 21 februarie – 6 martie, urmând ca din 7 martie până în 27 martie să se desfăşoare concursul. Candidaţii declaraţi admişi vor începe activitatea doar din anul universitar viitor, adică din octombrie 2013.
Salarii, neatractive?
Singura problemă ce s-ar putea ivi este aceeaşi cu care conducerea UMF s-a mai confruntat în trecut, şi anume cererea scăzută. În septembrie anul trecut, la concursul organizat pentru alte 43 de posturi didactice s-au înscris doar 36 de candidaţi. Explicaţia oferită de către rectorul UMF, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, este că salariul este mic, respectiv că cerinţele pentru a ocupa un post didactic universitar au crescut. Dacă e să ne oprim asupra primei bariere care îi îndepărtează pe potenţialii candidaţi, am menţiona că un asistent universitar care nu are mai mult de trei ani vechime în învăţământ ar urma să fie încadrat cu o sumă situată între 1.414 şi 1.855 de lei, iar în mână ar lua sub 1.100 de lei, respectiv în jur de 1.450 de lei. Un asistent universitar cu cel puţin 35 de ani vechime poate spera la o încadrare cu un maxim de 2.337 de lei. Un conferenţiar universitar cu peste 40 de ani vechime în învăţământ poate spera la 3.900 de lei salariu de bază, din care, bineînţeles, se scad contribuţiile de asigurări sociale şi impozitul pe venit, rezultând sub 3.200 de lei net. Dacă ne oprim asupra celeilalte condiţii, cea mai problematică rămâne cea a dovedirii, mai ales pentru debutanţi, a doctoratului confirmat. De asemenea, viitoarelor cadre didactice li se impun şi alte criterii exigente, precum activitate publicistică în reviste de specialitate, derularea unor proiecte ştiinţifice de cercetare sau propunerea unor asemenea proiecte etc.
În ciuda acestor neajunsuri, rectorul UMF a susţinut că activitatea instituţiei de învăţământ superior nu a avut de suferit.
UPM, şase posturi
Universitatea „Petru Maior” a solicitat, de asemenea, deblocarea unor posturi didactice. Până în 31 ianuarie, persoanele interesate îşi pot depune dosarele de candidatură pentru unul din posturile scoase la concurs, şi anume trei posturi de lector la Facultatea de Ştiinţe şi Litere, două de conferenţiar şi unul de lector la Facultatea de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative. Concursul pentru aceste locuri se va desfăşura în perioada 21-22 februarie.
Dacă cele 93 de posturi se vor ocupa rămâne să aflăm în următoarele luni.
Ligia Voro