Târgumureșenii sunt invitați de Ziua Muncii în Cetatea medievală din Târgu Mureș, la a doua ediție a evenimentului Unu’ Mai Altfel. Muzica e asigurată de Oamenii dimineții, dar și Ovidiu Mita și Radio Son. Mai multe, în interviul de mai jos, realizat cu organizatorul evenimentului, Cristina Manoilă.
Reporter: Cum v-ați gândit să realizați acest eveniment?
Cristina Manoilă: Noi ne-am dorit să fie un 1 Mai petrecut altfel și atunci am făcut acest joc de cuvinte. E mult spus o petrecere – e un picnic, la care sunt invitați în Cetate toți cei care, nostalgici sau nu, își doresc să petreacă un 1 Mai pe păturică, aducându-și de acasă într-un coșuleț mâncarea pentru picnic. Noi acolo asigurăm câteva puncte de vânzare, cu băuturi, înghețată, prăjituri, pentru că acestea trebuie să stea la rece și să fie la îndemâna tuturor. Un fond muzical plăcut, cu muzică din tinerețea noastră, deci dinaintea anilor ’90 – sau 2000, hai să corectăm, cu un miniconcert Oamenii dimineții, chiar dacă acest concert e mai spre după-masă, în jur de ora 16. O muzică interesantă, pentru cei care nu i-au auzit pe Oamenii dimineții va fi un bun prilej să se delecteze cu hituri vechi, reinterpretate foarte haios și simpatic. Și pentru că vorbeam de muzică de dinaintea anilor 2000, avem și un partener care asigură fundalul sonor, ca să spun așa, e vorba de Ovidiu Mita și Radio Son, care împreună vor întreține atmosfera la petrecere. Vom avea și câteva concursuri, și pentru copii și pentru adulți, cu premii oferite de partenerii noștri din acest an, așa încât e toată lumea binevenită, de la copii și până la vărstnici.
Reporter: Este un eveniment de familie?
Cristina Manoilă: Da, e un eveniment de familie, încurajăm familiile să vină, de asta spuneam că e un eveniment foarte bun pentru copii. Sunt încurajate familiile să vină – copii, părinți, bunici; să vină prieteni, care să stea la o poveste. Cei care își doresc linilște se pot retrage într-un colțișor, vom face un colț de lectură, unde vor fi câteva cărți pe care le vor putea răsfoi. Sau pot să-și aducă cărțile de acasă. Și, dacă și vremea ne ajută și din câte am văzut pe site-urile specializate vor fi undeva la 23 de grade și soare, înseamnă că avem toate ingredientele pentru câteva ore de delectare în natură.
Reporter: Aveți aici îndemnul “Fii vintage!” De ce, trebuie neapărat să fii vintage?
Cristina Manoilă: Am spus că e un picnic vintage, un picnic pe ideea picnicurilor de mai demult și atunci am îndemnat lumea să fie vintage, atât prin vestimentație – un casual vintage – cât și prin faptul că își aduc mâncarea într-un coșuleț, lucru mai puțin obișnuit acum, cât și prin faptul că îi încurajăm pe cei care au mașini de epocă să vină cu ele. Sau, de ce nu, pe bicicletă. Anul trecut a fost foarte fain, au venit oameni foarte frumoși, care au înțeles din prima ideea noastră, erau grupuri mari de familii, cu prietenii lor, fiecare a venit cu coșulețul cu mâncare, după aceea au început să facă schimb: dă-mi și tu din sandvișul tău, că-ți dau și eu o bucățică din mâncarea mea. Deci s-a făcut un troc, așa, s-a gustat de la fiecare, s-a povestit, s-au încins discuții, s-a mai și dansat pe alocuri. Am făcut și fotografii și vom face și anul acesta, pentru că va fi un photo booth acolo, ca să rămâi cu o amintire, tot așa, în ideea de vintage, cu o ramă specifică fotografiilor mai vechi. A fost un prilej foarte bun de socializare și a fost foarte, foarte frumos. Și vremea a fost foarte frumoasă și sper să fie și anul acesta.
Reporter: Ce faceți dacă nu va fi vremea frumoasă? Aveți un plan B?
Cristina Manoilă: Nu avem un plan B, planul B e că evenimentul nu se ține. Nu putem să ne retragem nicăieri, adică picnicul e picnic, nu e un spectacol, pe care să-l muți într-o sală. Dacă nu se ține anul acesta, ne vedem anul viitor!