La începutul lunii februarie, Salina de la Praid a fost gazda unor întreceri sportive mai puţin promovate. Este vorba despre trasul cu arcul, una dintre cele mai vechi îndeletniciri umane, am putea spune, dacă ne gândim că arcul şi săgeţile au fost inventate în ultima parte a paleoliticului, fiind folosite pentru vânătoare.
În zilele noastre, tirul cu arcul a devenit o ramură sportivă ce se practică la nivel olimpic, dar şi ca hobby, fiind un exerciţiu perfect pentru trup şi minte.
Pentru prima dată, tirul cu arcul a fost inclus în Jocurile Olimpice de la Paris, în 1900, şi a fost prezent timp de trei ediţii, după care a urmat o absenţă de şase decenii. Abia în 1972 a revenit, la Olimpiada din Munchen, iar de atunci n-a lipsit de la nicio ediţie. În România, primul club de tir cu arcul a apărut în 1930, iar în Tîrgu Mureş, începând din 1957, tirul cu arcul a fost practicat în cadrul Institutului de Medicină şi Farmacie, actuala UMF.
Clubul Şoimii de Mureş a readus tirul cu arcul
Anul în care sportul cu arcul a renăscut a fost 2012, când la Tîrgu Mureş a luat fiinţă Clubul Sportiv Şoimii de Mureş. De ce şoimii? „Pentru că e un mândru înaripat prădător”, explică unul dintre fondatorii clubului, Andrei Avram.
Tirul cu arcul e un sport individual, accesibil oricărei vârste între 9 şi 99 de ani, dar progresul se face în echipă. Deşi la prima vedere pare un sport static, tirul cu arcul pune în mişcare tot corpul, dezvoltă capacitatea de concentrare şi coordonare, îmbunătăţeşte echilibrul şi ajută la eliminarea stresului. Momentan, Clubul Sportiv Şoimii de Mureş numără 25 de membri, dintre care 15 participă constant la competiţii naţionale, cu rezultate foarte bune!
În ce constă antrenamentul?
Ca să aflu mai multe despre tirul cu arcul, am stat de vorbă cu preşedintele Clubului, Andrei Avram, şi cu antrenorul Lucian Galiţ. Ultima oară am văzut un arc adevărat în copilărie şi, văzând imaginile de la concursul de la Praid, tare m-am mirat că mai nou există şi arc cu… scripete! E o armă înfricoşătoare de-a dreptul! Nu-i de glumit cu el. De aceea, înainte de toate, ca în orice sport, se respectă nişte reguli. „Trebuie să ai o linie de tragere și o linie de țintă. Arcaşii stau aliniaţi la 80 de cm distanţă unul lângă celălalt, un picior înaintea şi altul după linia de tragere. Trebuie avut grijă să nu intervină ceva între tine și țintă”. Scopul este să nimerești cu săgeata în mijlocul țintei. Din prima nu prea reuşeşti, dar după ce te obişnuieşti devine tot mai simplu, am putea crede, privindu-i de afară cum se antrenează arcaşii.
Antrenamentele depind şi de perioadele anului. „Perioada de la sfârșitul primăverii, verii mai ales, și de la începutul toamnei sunt perioade competiționale și fiecare se antrenează pentru el, supravegheat de instructor, deci efectiv sunt mai multe trageri decât antrenamente. La sfârșit de toamnă până la începutul primăverii avem programe de antrenament aplicate întregii echipe. În rest, e ca la orice sport. Îți faci încălzirea și începi antrenamentul. Este o parte în care îți încălzești încheieturile, brațele și așa mai departe, după care se face de obicei și o simulare de 5-10 minute cu niște elastice, benzi late, cu care simulezi tragerea cu arcul”, a explicat Andrei.
Şoimii organizează competiţii
După un şir de antrenamente se organizează competiţii. Aceste competiţii sunt organizate în funcţie de tipuri de arc, accesorii, vârstă şi sex. Sunt concursuri de traget la care trebuie să ţinteşti în diferite cercuri la mijloc. Se trage de pe loc, de la 18 metri distanţă faţă de ţintă, trei săgeţi, a câte zece serii în două ture. După fiecare trei săgeţi trase mergi şi le recuperezi. Şi faci asta de zece ori. Înseamnă 30 de săgeţi. După prima rundă se ia o pauză şi totul se repetă în runda a doua. Deci targetul presupune de două ori 30 de săgeţi trase.
Proba pe 3D
Pare interesantă proba pe 3D, ca la o vânătoare adevărată, unde se trage de la trei distanţe diferite. „Se trag două sau trei săgeţi, de la trei distanţe diferite. Dacă ai nimerit din prima nu mai tragi. Dacă nu ai lovit ţinta mergi mai aproape, la următoarea. Şi ai posibilitatea să tragi trei săgeţi. Aici sunt trei punctaje. Depinde în ce zonă tragi, unde nimereşti „animalul”. În zona de kill, adică îl omori, ai 120 puncte. Dacă dai în zona plămânilor, o zonă mai mare, ai 8 puncte, și dacă lovești restul animalului, ai 5 puncte. Cam astea-s regulile”, a explicat Andrei.
Proba flint
De la antrenorul arcaşilor, Lucian Galiţ, aflu detalii despre proba denumită flint. „Dacă la target se trage de pe loc, de la aceeaşi distanţă, la flint distanţa faţă de ţintă se schimbă. De la 6 la 27 de metri poate fi ţinta ce trebuie nimerită. Se trag patru săgeţi”, a povestit Lucian Galiţ.
Dacă în exterior vântul poate influenţa direcţia săgeţii, în salina de la Praid condiţiile de iluminat puteau crea probleme. Dacă la target după două încercări se acomodează ochiul, simte distanţa, la flint deplasarea între 6 şi 27 de metri solicită din plin acuitatea vizuală şi îndemânarea arcaşului.
Antrenamente în Parcul Municipal
Şoimii se antrenează câte două ore, marţi şi joi, de la 18 la 20. Lucian a recunoscut că nu prea a fost mediatizat clubul, tirul cu arcul în general, dar de acum încolo se vor strădui să dea de ştire rezultatele obţinute la competiţiile viitoare. Din primăvară se pregătesc ca să iniţieze promovarea tirului cu arcul în şcoli, pentru a atrage elevii, ca să-i mai ridice de la calculator.
Model nou de concurs
La începutul anului, şoimii au organizat campionatul naţional de indoor, on-line. Anul trecut, campionatul s-a desfăşurat simultan la Sfântu Gheorghe, Lugoj şi Bucureşti. Concursurile se desfăşoară simultan în cele trei localităţi, iar scorurile se centralizează on-line. Anul acesta, Campionatul s-a desfăşurat în Tîrgu Mureş, Lugoj şi Bucureşti. Luna viitoare va avea loc concursul de instructori, organizat de Federaţia Română de Arc Tradiţional şi Field.
„În cazul în care doi concurenţi obţin un punctaj egal, departajarea se face în funcţie de care a nimerit de mai multe ori X, adică centrul ţintei”, m-a ajutat instructorul să descifrez lista cu scorul obţinut de concurenţi.
Clubul Şoimii de Mureş este pe primul loc în clasamentul pe cluburi pe ţară la această competiţie ce precede un Campionat Mondial, WIAC 2017, ce se va ţine anul acesta, în martie, la Cheile Grădiştei în România. La Campionatul mondial vor participa 10 reprezentanţi de la Clubul Şoimii de Mureş în mai multe categorii. Vor participa copii, juniori şi adulţi.
În Salina de la Praid, la începutul lunii, a avut loc Finala pentru Trofeul Carpaţilor la care au participat 140 de concurenţi din Braşov, Sibiu, Lugoj, zona Ciucului precum şi un arcaş din Ungaria. O probă interesantă la Salină a fost real steel, în care se trage într-un cerc de oţel. Şoimii de Mureş au participat cu 15 sportivi, obţinând locul al II-lea dintre peste 20 de cluburi concurente.
Iată clasamentul:
Locul I – Bowhunter Unlimited (BU) – Şerban Răchită;
Locul I – Freestyle Recurve (FSR) – Andrei Avram;
Locul I – Bowhunter Recurve (BHR) – Raluca Cerchez;
Locul I – Bowhunter Recurve (BHR) – Kovács Petra – Juniori;
Locul I – Freestyle Unlimited (FU) – Bogdan Avram – Copii;
Locul II – Freestyle Recurve (FSR) – Tudor Băldean – Juniori;
Locul III – Bowhunter Recurve (BHR) – Bianca Mihai Blaga.
Epilog, dar va urma
O ştire de pe pagina on-line a săptămânalului despre un loc III câştigat de un târgumureşean la o competiţie sportivă a atras un comentariu din care am aflat că sunt şi alţi mureşeni care practică tirul cu arc! Spre mirarea mea, am aflat că există chiar un club sportiv în municipiul nostru! Discutând apoi cu preşedintele Andrei Avram şi cu instructorul Lucian Galiţ de la Clubul Sportiv Şoimii de Mureş am căzut de acord că fără promovare, dacă ei îşi văd de treabă, nu prea află lumea de existenţa lor. Obişnuiţi fiind că în Tîrgu Mureş cel mai promovaţi sunt jucătorii de fotbal, baschet, volei şi fotbal-tenis, iată că de acum încolo vom avea veşti şi despre urmaşii lui Wilhelm Tell!
Erika MĂRGINEAN