Aseară, pagina de socializare a târgumureșenilor s-a umplut de comentarii despre prezența unui urs pe strada Sârguinței. Nu au lipsit nici ilustrațiile, evident surprinse altundeva decât în Târgu Mureș. Taberele pro și contra urșilor, glumele curajoase de după monitoare ale unora, nemulțumirile altora au animat postările dincolo de miezul nopții. Treziți din somn de mesajele de avertizare oamenii au opinat asupra utilității acestora, în timp ce alții se întrebau ei de ce nu sunt alertați?
Purtătorul de cuvânt al ISU Mureș a răspuns la toate întrebările într-un comunicat.
- Pentru protecția cetățenilor, a fost transmis un mesaj de avertizare ce semnala prezenta unui urs în municipiul Târgu Mureș.
- Suntem conștienți de disconfortul creat și ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri, însă transmiterea acestor mesaje este imperios necesară având în vedere scopul pentru care a fost conceput Sistemul de avertizare RO-ALERT.
- Reamintim, ca prin intermediul Sistemul RO-ALERT se transmit, indiferent de oră, informații relevante, bazate pe date concrete furnizate atat de structuri specializate, dar și de către apelanți , atent verificate și documentate.
- Dezactivarea opțiuni de primire a mesajelor pe terminalele mobile nu este recomandată, având în vedere efectele ce pot fi generate asupra vieții comunităților în cazul producerii situațiilor de urgență, ce va pot pune viața in pericol.
INFO BACKGROUND
Încă de la implementarea sistemului de avertizare RO-Alert ( septembrie 2018), Fenomenele meteorologice periculoase prognozate, inundații sau viituri, degajări mari de fum în urma incendiilor sau prezența unor animale sălbatice periculoase în zone locuite (urși), au impus avertizarea cetățenilor din zonele vizate, în timp real, prin Sistemul RO-ALERT. Astfel, populația a fost informată de existența pericolului imediat și a putut adopta măsurile de autoprotecție.
Ce este Sistemul RO-ALERT?
- Sistemul RO-ALERT implementat din septembrie 2018 permite difuzarea mesajelor de tip Cell Broadcast destinate avertizării şi alarmării populaţiei în situaţii de urgenţă, pentru adoptarea comportamentului necesar autoprotecţiei în caz de urgenţă majoră.
- Operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta/desena zona în care trebuie difuzat mesajul de avertizare. Celulele rețelelor de comunicații mobile ale furnizorilor de servicii de comunicații mobile din zonele selectate vor difuza mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile compatibile și configurate corespunzător care se află în acele zone.
Când se transmit mesaje RO-ALERT?
- Mesajele sunt difuzate doar în situații majore de urgență, în zonele afectate. Sistemul RO-ALERT este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.
Ce tipuri de telefoane recepționează mesajele RO-ALERT?
- Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G. Nu contează dacă aveți servicii de tip abonament sau prepay, nu este nevoie să aveți telefoane de tip smartphone și nu se percep costuri sau taxe pentru recepționarea mesajelor RO-ALERT. În situația în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte.
- Informații referitoare la compatibilitatea telefoanelor mobile cu Sistemul RO-ALERT sunt disponibile în secțiunea Configurare telefon, de pe portalul www.ro-alert.ro.