Toate părțile urzicii sunt comestibile și utile în medicina naturiste: rădăcina, tulpinile, frunzele, florile și semințele.
Terapeuta austriacă Maria Treben spune într-una din cărțile ei că de când a descoperit puterea tămăduitoare a urzicilor, a început să o consume zilnic.
„De când am aflat ce efect curativ au urzicile, mi-am creat un obicei din a face o cură de patru săptămâni cu ceai de urzici”.
Urzicile apar de două ori pe an – primăvara și toamna (după otavă).
Se pot bea câte 2-3 căni pe zi: una dimineața, cu 30 de minute înainte de micul-dejun, și 1-2 căni pe parcursul zilei. Terapeuta spune că dacă ceaiul se bea cu înghițituri mici, efectul curativ este mai mare.
„După o astfel de cură cu urzici mă simt extraordinar de bine, și am de fiecare dată senzația că pot realiza de trei ori mai multe lucruri ca până atunci. Mă simt plină de mobilitate și tinerețe”.
Dincolo de efectul tonic și energizant pe care-l dau urzicile, acestea ajută la prevenirea multor boli.
Cura cu urzici trebuie să dureze mai multe săptămâni dacă există boli grave, precum:
afecțiuni ale ficatului, bilei și splinei, tumori la splină secreții abundente ale aparatului respirator sau ale stomacului, crampe stomacale, ulcere gastro-intestinale, boli de piept, boli ale sângelui, leucemie.
În scop preventiv, se va bea doar 1 cană de ceai pe zi, pe tot parcursul anului.
Sursa: astairomania.ro