Usturoiul românesc cu origini franceze are şanse să devină competitorul soiurilor chinezeşti. O femeie din Mureş a reuşit aclimatizarea plantei provenite din Franţa, iar acum are o plantaţie de patru hectare.
De poarta gospodăriei din Mădăraşu de Câmpie nu trebuie să treacă niciun căţel de usturoi neverificat. Mai ales că pe piaţă are concurenţă serioasă.
Noi am constatat diferenţa. Că cel chinezesc din magazin nu are mustaţă. Mustaţa se vede, deci acesta este usturoiul cel adevărat. Iar la gust este foarte plăcut şi aromat. Nu pişcă extraordinar de tare şi are gustul natural al usturoiului românesc, spune femeia.
Femeia este singurul producător de usturoi din zona centrală a ţării, care a reuşit să facă faţă concurenţei. Chiar dacă produsul ei, unul mai aparte, nu a trecut încă barierele supermaketurilor.
Este o sămânţă certificată din Franţa şi s-a acomodat cu clima de aici de patru ani de zile. Este usturoi bio. Oamenii vin şi sapă. Deci, noi totul facem manual. Nu stropim cu toate chimicalele, explică Emese Balazs, producător usturoi.
Mica afacere a pornit cu o investiţie de peste 20 de mii de euro.
Pur şi simplu, ne-a venit ideea într-o seară. Tot ne-am uitat că avem mai mult pământ şi-n loc de porumb, să producem altceva şi ceva benefic pentru toată ţara şi, inclusiv, şi mureşenilor, spune Emese Balazs, producător usturoi.
Iar cererea se vede în pieţe.
În gospodăria micului producător din Mureş se face acum şi usturoi murat. Un borcan costă şase lei şi cincizeci de bani. Pe viitor însă, femeia vrea să se extindă şi să producă şi pastă de usturoi.
Sursa: Observator TV-Vezi video
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.