In anul 1989, au fost deschise noi santiere: AHE Rastolita pe cursul superior al Muresului, pe raul Rastolita si alti afluenti de dreapta ai raului Mures.
În anul 2014, se estima că finalizarea lucrărilor şi darea în folosinţă a barajului de la Răstoliţa, întârziate de intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, necesitau o investiţie de aproximativ 10 milioane de lei. Singura condiţie era exproprierea a 210 hectare de pădure, dintre care mai mult de o jumătate se află în proprietatea statului, iar acest lucru depindea de o hotărâre de guvern.
În ziua de azi barajul de la Răstolița zace neterminat iar mai multe utilaje au fost pur și simplu abandonate.
Lucrările cu privire la ”Amenajarea Hidroenergetică Răstoliţa” au început înainte de 1989, sunt finalizate în proporţie de 70% şi prevedeau iniţial atât realizarea unei hidrocentrale, cât şi a unei aducţiuni de apă, pentru alimentarea oraşelor din aval, la acest ultim obiectiv renunţându-se pe parcurs.
Coaliția Natura 2000 a depus anul trecut o plângere prealabilă împotriva Agenției pentru Protecția Mediului Mureș, pentru a opri finalizarea barajului Răstolița.
Coaliția mai menționează că populația de lostriță de pe Mureș este foarte importantă, fiind menționată la nivel international de Grupul de Specialiști în Pești de Apă Dulce al IUCN și că proiectul hidroenergetic de la Răstolița, dacă este finalizat, va duce la dispariția a opt râuri cu valoare ecologică enormă: Răstolița, Donca, Bistra, Gălăoaia Mică, Gălăoaia Mare, Vișa, Bradul și Ilva.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.