Un preparat dulce care bucură deopotrivă copiii și bunicii este celebrul kürtőskalács – saul colacul secuiesc cum îl mai numesc unii. Denumirea lui vine la de horn sau coș de fum – kürtő și cozonac – kalács și a devenit nelipsit din târguri, de pe Litoral sau din stațiunle turistic emontane.
Deliciosul cozonac secuiesc se poate însă prepara și acasă fără a avea la îndemână ustensilele pe care le au cei specializați. Avem nevoie doar de ingrediente pentru aluat și să improvizăm un suport pe care să rulăm fâșia de aluat, suport care poate fi o cutie de bere din aluminiu, cartonul de la prosoapele de bucătărie din hârtie sau o sticlă. Oricare tip de suport îl alegem acesta trebuie înfășurat în hârtie pentru copt unsă cu unt sau cu ulei.
Iată rețeta
Pentru aluat:
550 g făină de tip 000
2 galbenusuri
1 ou
120 g unt (se poate și cu untură dar pentru un gust desăvârșit recomandăm untul)
250 ml lapte călduț
80 g zahăr
25 – 30 g drojdie proaspătă
coajă de lămâie (sau de portocală)
un praf de sare
vanilie
Topping:
50 g zahăr tos
30 g unt topit
nucă măcinată, nucă de cocos, alune măcinate, scorțișoară cu zahăr
Preparare:
Se amestecă laptele călduț cu drojdia și cu zahărul. Se lasă 5 minute. Se topește untul pentru a-l inmuia. Atenție, untul nu trebuie să devină lichid. Apoi se amestecă și se frământă toate ingredientele. Se obține astfel un aluat moale care trebuie pus la dospit pentru 90 de minute.
Folosim, așa cum am spus mai sus o formă cilindrică pe care urmează să înfășurăm mai apoi fâșiile de aluat. Formele (doză de bere, sticlă sau cartonul de la prosoapele de bucătărie) care se înfășoară în hârtie de copt (sau folie de aluminiu) unsă cu unt sau ulei.
Aluatul dospit se întinde până ce obținem o grosime de cca 1 cm. Apoi îl tăiem în fâșii cam de 3 cm lățime. Când înfășurați aluatul pe formele deja pregătite să nu apăsați tare având în vedere că lucrăm cu un aluat moale.
După ce este montat pe formele pentru coacere aluatul se unge cu unt topit și se dă prin zahăr astfel încât să fie bine acoperit de zahăr.
Așezăm cozonacii într-o tavă cu hârtie de copt și îi introducem în cuptorul preîncălzit la temperatura de 190 de grade C. Timpul de coacere este de 12 – 15 minute. În cuptor zahărul nu se caramelizează ca și pe cărbuni însă putem obține asta folosind o torță pentru bucătărie. După ce scoatem Kürtőskalács-ul din cuptor îl tăvălim prin toppingul pregătit: nucă măcinată, nucă de cocos, alune măcinate, scorțișoară, etc.
Poftă bună!