Nu doar ţările cu ieşire la mare pot oferi locuri ideale pentru un sejur la plajă, ci şi cele fără aşa ceva. E şi cazul Slovaciei, o ţară nu mai mare decât Transilvania, cuibărită între crestele munţilor Tatra. Neavând mare, slovacii au creat mai multe staţiuni în jurul celor câtorva lacuri din zona colinară sau submontană a ţării. Am vizitat de mai multe ori staţiunile din jurul lacului Domasa (Valkov), situat în estul ţării, la poalele munţilor Beskizi şi vă putem recomanda în cunoştinţă de cauză această destinaţie. Mai ales că e şi relativ aproape de noi (aproximativ 600 de km de Târgu-Mureş), dar e şi o zonă excelentă pentru relaxare, pescuit, plajă&înot sau cicloturism.
Lacul Domasa a fost creat artificial, în anii ’60, prin construirea unui baraj pe râul Ondava. În scurt timp, aproape toate satele din jurul lacului, lung de vreo 15 km şi lat de cel mult 4, au devenit staţiuni turistice. Numeroase plaje, cu nisip sau cu iarbă, inclusiv unele mai izolate, pot fi găsite de-a lungul Domasei. Se poate face şi un tur al lacului cu bicicleta, există drumuri şi/sau poteci amenajate. Mai toate spaţiile de cazare – şi sunt o mulţime, pentru toate buzunarele – oferă biciclete cu împrumut sau contra unei chirii modice.
Noi am ales, la prima vizită acolo, prin 2007 sau 2008, pensiunea Tatra (www.tatra-domasa.sk) o mică afacere a familiei Galcik – soţul, soţia şi cei doi fii – şi de atunci acolo mergem, ori de câte ori avem ocazia. Bicicletele le-am primit gratis. Tot gratis am primit şi câte un păhărel de Tatransky Caj, o băutură alcoolică tare, cu macerat de plante culese de pe culmile dealurilor din zonă, asemănătoare cu Transilvanicum-ul secuiesc făcut la Miercurea Ciuc. Dacă ajungeţi pe acolo, vă recomandăm cu căldură pensiunea Tatra din Valkov. Proprietarul, Frantisek Galcik, vă aşteaptă cu braţele deschise, cu preţuri modeste la cazare (de pe la 35 de euro în sus) şi cu camere cu balcoane generoase, cu vedere la lacul Domasa. Plus o piscină exterioară cu apă încălzită.
Tot la capitolul băuturi, merită să gustaţi şi o Borovicka, tot un macerat alcoolic, dar care aduce a gin, dar şi berea produsă în Slovacia, cu nimic mai prejos decât cea nemţească sau decât cea a vecinilor cehi. „Cehii au mai mult marketing, noi avem bere adevărată”, spunea un localnic. Şi la capitolul gastronomie aveţi ce descoperi: machanka, o ciorbă de ciuperci de pădure acrită cu zeamă de varză sau haluski, nişte găluşte mici, făcute dintr-un aluat cu cartofi, care seamănă cu gnocchi, servite cu brânză şi cubuleţe de slănină prăjită (bryndzove halusky s slaninou, în limba slovacă) sunt doar două exemple în acest sens.
Apa lacului Domasa e călduţă (23-24 de grade) până pe la mijlocul lunii septembrie, atunci când patronii de pensiuni şi restaurante din zonă trântesc un chef de închidere de sezon, cu muzică populară locală, la care chiar merită să luaţi parte. Mai ales că se face şi un concurs de gătit gulaş, iar berile Saris şi Zlaty Bazant curg ca apa râului Ondava. Există bărci cu vâsle sau hidrobiciclete de închiriat, iar pentru cei care merg cu rulota sau autorulota există vreo 2-3 campinguri bine amenajate şi dotate. Amatorilor de plajă şi baie le recomandăm plaja Tisava (sunt şi zone cu nisip, dar şi cu iarbă), unde intrarea în apă e lină, perfectă pentru cei mici.
Sorin Simion
surse foto: punctul.ro, slovakia.com, Penzion Tatra
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.