Valori culturale luduşene

Valori culturale luduşene

Foto: L. Voşloban, M. Gheborean şi A. Pandrea, de la stânga la dreapta alături de primarul C. Moldovan

 

 

 

În anul 2007, Consiliul local Luduş a considerat că pentru a se evita subiectivismul în aprecierea meritelor unor cetăţeni care se remarcă prin realizări deosebite este nevoie de un Regulament clar, cu criterii precise pentru măsurarea gradului de performanţă culturală atât de greu de cuantificat în acest domeniu.  Atunci, Comisia „Învăţământ. Cultură. Sănătate. Sport. Agrement. Culte şi protecţie socială” din Consiliul local, coordonată de consilierul local Fekete Kovács Levente, a redactat un Regulament  pentru conferirea titlurilor şi distincţiilor care se pot acorda personalităţilor cu merite deosebite.

Proiectul de hotărâre prezentat Legislativului local a devenit Hotărâre  a Consiliului local nr. 87 din 29 mai 2007.

După zece ani, în 25 iulie 2017, Consiliul local a analizat propunerile făcute de Rodica Olteanu pentru conferirea unei distincţii prof. Ana Pandrea şi prof. Mircea Gheborean şi de acesta pentru conferirea distincţiei preotului protopop Lucian Voşloban. În unanimitate, consilierii locali au aprobat conferirea distincţiei PRO URBE celor trei nominalizaţi…

 

Prof. ANA PANDREA

 

S-a născut în comuna Şăulia de Câmpie şi a activat ca profesoară de limba română şi istorie în învăţământul luduşean timp de aproape patru decenii după ce a absolvit Facultatea de Istorie -Filosofie la Universitatea Babeş- Bolyai din Cluj- Napoca. S-a căsătorit cu profesorul de biologie Mihai Pandrea şi are doi copii, Mihai şi Ana Maria. Primul loc de muncă a fost la Școala  generală din cartierul Gheja, apoi a fost transferată la Clubul Copiilor Luduş ca director. După zece ani de activitate, în 1990 a fost numită ca profesor şi director la Şcoala Gimnazială care,  prin strădaniile sale, a primit numele omului de cultură luduşean Ioan Vlăduţiu. La această şcoală a devenit cunoscută ca formator în promovarea şi cunoaşterea „Drepturilor Omului” fiind premiată cu Marele premiu de către IRDO, „Institutul  Român pentru Drepturile Omului”, trei ani consecutiv. Între multele titluri pe care le deţine amintim pe acelea de „Profesor evidenţiat” şi gradul didactic I. De-a lungul anilor realizările profesionale au fost relatate în presa audio-vizuală şi în cea scrisă, fiind  o prezenţă constantă în Punctul. După pensionare participă cu poezie religioasă la concursul CREDO unde obţine patru premii. Între apariţiile editoriale amintim „Ghid pentru însuşirea  principalelor drepturi ale copilului” şi volumul de poezie „Scară spre mântuire” apărut la Editura Mega Cluj-Napoca. Experienţa de la catedră a ajutat-o să modereze lansările de carte şi alte evenimente culturale care se desfăşoară la Casa de Cultură „Pompeiu Hărăşteanu”.

 

Prof. MIRCEA GHEBOREAN

 

A fost învăţător, profesor, director de şcoală şi de Cămin Cultural, consilier local, publicist, istoric, cronicar al oraşului. Această prodigioasă activitate a început în primii şapte ani de la încheierea studiilor, la şcolile din Căpuş – Fînaţe, Căpuş şi Iclănzel unde a fost un dascăl apreciat şi un activ îndrumător al tinerilor spre actul de cultură. Promovat la Luduş a fost director al Casei raionale de Cultură şi al Bibliotecii raionale unde a înfiinţat primul Ansamblu folcloric al raionului, formaţia de muzică uşoară „Atlantic Blues” şi echipa de dansuri populare „Roata de la Chimitelnic”. Din anul 1968 revine în învăţământ ca profesor de istorie şi lector al Universităţii Populare din Luduş unde a prezentat sute de conferinţe cu tematică istorică şi culturală. A înfiinţat două colecţii de artefacte istorice la şcolile din oraş şi a organizat excursii şcolare în ţară, în Bulgaria şi Republica Moldova. În 1973 a organizat o expediţie şcolară în Maramureş prezentată într-o lucrare tipărită la Editura Cromatic Tîrgu Mureş. Între anii 1992-2000 a fost ales consilier local fiind preşedintele Comisiei de Cultură –Învăţământ. Din această funcţie a contribuit la dezvelirea busturilor lui Mihai Eminescu şi Ion Creangă din Parcul Primăriei şi inaugurarea monumentului „Lupa Capitolina”. Acum, la vârsta de 80 de ani, Mircea Gheborean este corespondent activ la presa scrisă şi lucrează la o amplă lucrare pe teme de istorie.

 

Preot LUCIAN VOŞLOBAN

 

S-a născut în oraşul Reghin, acolo unde a urmat şcoala primară, gimnazială şi primii doi ani de liceu. În perioada 1990-1995  a fost elev al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj -Napoca, unde a făcut parte din grupul vocal Renaşterea, alături de care a susţinut numeroase concerte în ţară şi în străinătate. Între anii 1995-1999 a urmat cursurile Facultăţii  de Teologie Ortodoxă din Alba iulia, secţiunea pastorală. A fost hirotonit preot şi a fost numit preot la Parohia Sânger unde a avut rezultate foarte bune. A venit la Luduş în anul 2012 când a fost numit de către ÎPS Arhiepiscopul Irineu în funcţia de protopop şi preot paroh. Aici s-a apropiat foarte repede de enoriaşi datorită calităţilor sale umane deosebite. A iniţiat mai multe proiecte destinate copiilor, de la cele mai mici vârste, a organizat întâlniri între tinerii ortodocşi din ţară care participă la diferite acţiuni filantropice, culturale, de cateheză şi meditaţie creştină. Corul TE DEUM ADORAMUS dirijat de preotul Daniel Cămară şi  soliştii Marius Ciprian Pop, Oana Bozga Pintea, Florin Vos, Cenaclul „Lumină lină” sunt doar câţiva dintre artiştii care au creat momente emoţionante în biserică, acolo unde au vorbit şi profesori universitari şi înalţi prelaţi ca Florin Botezan, Alexandru Moldovan, Petru Ilea, părintele Furdui, Olimpiu Zăhan, părintele Pantelimon.

Prin întreaga sa activitate, preotul Lucian Voşloban este apreciat de comunitatea creştină din oraş.

 

Ioan A. Borgovan

Foto: Sebastian Căpuşan