Reprezentanţi ai asociaţiilor vânătoreşti şi ai proprietarilor de terenuri din mai multe zone ale ţării solicită, într-un apel ce va fi înaintat ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, să fie emis ordinul de derogare pentru vânătoarea la urşi, întrucât numărul pagubelor produse de aceste animale creşte iar populaţia este tot mai intolerantă şi poate recurge la metode proprii de apărare.
Benke József, directorul Asociaţiei de Vânătoare şi Pescuit Sportiv „Zetelaka és Társai”, din Harghita, cel care a contribuit la redactarea apelului ce va fi semnat de zeci de asociaţii din ţară, a declarat că din cauza refuzului de a emite ordinul de derogare au fost depăşite două perioade de vânătoare la urşi, respectiv 1 octombrie-31 decembrie şi 15 martie-14 mai, timp în care numărul exemplarelor a crescut cu aproximativ o mie, la nivel naţional.
Gravă tensiune socială
În documentul menţionat, se atrage atenţia Ministerului Mediului că a apărut o „gravă tensiune socială”, populaţia locală nu mai este tolerantă faţă de aceste animale, iar deţinătorii de bovine şi ovine recurg la metode proprii de apărare.
De asemenea, se atrage atenţia că se schimbă comportamentul speciilor de carnivore mari, care îşi vor pierde frica instinctivă faţă de om.
Benke Jozsef consideră ca fiind inacceptabil faptul că, pentru împuşcarea unui urs, statul pedepseşte cetăţeanul cu o amendă de 40.000 de euro, în vreme ce dacă un urs atacă, răneşte sau ucide o persoană, nu se acordă niciun leu despăgubire.
În document se mai solicită şi suportarea de către minister a cheltuielilor în ceea ce priveşte paza fondurilor cinegetice.
„Dorim normalitate”
„Noi nu dorim să ucidem urşii, noi dorim o stare de normalitate ca să menţinem un fel de echilibru. (…) Nu dorim să-i împuşcăm pe toţi, vai de mine, dorim să extragem exemplarele problemă şi pe unele să le extragem în mod preventiv, adică să restaurăm frica lor instinctivă faţă de om”, a declarat Benke Jozsef.
Soluția ar fi…
Acesta este de părere că dacă Ministerul Mediului ar emite, la nivel naţional, un ordin de derogare pentru 60 de exemplare, ce vizează urşii-problemă, iar în toamnă s-ar permite recoltarea preventivă a altor 600 de exemplare la nivel naţional, situaţia s-ar normaliza.
În documentul în cauză se arată că se impune şi o analiză a studiilor făcute de mai multe organizaţii neguvernamentale, finanţate în cadrul programelor LIFE şi a modului cum au fost cheltuiţi banii publici şi europeni.
„Finalitatea şi concluziile acestor studii au stat la baza deciziilor autorităţilor centrale şi au condus la situaţia actuală în care ne aflăm. Pentru noi, cei care gestionăm fauna cinegetică a României, aceste studii, plătite cu milioane de euro nu au nicio aplicabilitate practică. Acestea nu au adus contribuţii de niciun fel la o mai bună gestionare a speciilor de carnivore mari (CM). Ele nu prezintă situaţia reală în care se află carnivorele mari din România. Acestea nu au la origine o bază de date în măsură să conteste rezultatele studiilor de specialitate contractate de Minister”, se arată în apelul menţionat.
ONG-urile nu au fost pe teren
De asemenea, se precizează că ONG-urile respective nu au fost prezente la lucrările de estimare din teren, cu toate că au fost informate sau invitate cu fiecare ocazie.
„ONG-urile la care ne referim sunt W.W.F. România, A.C.D.B. Vrancea, MILVUS şi Foundation Conservation Carpathia”, se susţine în document.
Problema atacurilor produse de urşi asupra animalelor domestice sau chiar a oamenilor a fost abordată şi în cadrul unei întâlniri de lucru care a avut loc la sediul Consiului Judeţean Harghita.
Potrivit unui comunicat remis de Biroul de Presă al Consiliului Judeţean, la întâlnire au participat preşedintele instituţiei, Borboly Csaba, prefectul Adrian Jean Andrei şi reprezentanţi ai asociaţiilor de vânătoare şi ai autorităţilor competente din judeţ.
Spray cu ardei iute împotriva urșilor
În cadrul întâlnirii, Borboly Csaba a punctat faptul că fermierii trebuie încurajaţi să raporteze toate daunele provocate de animalele sălbatice şi a propus „promovarea utilizării spray-urilor cu ardei iute împotriva urşilor, dat fiind faptul că s-a dovedit că acestea sunt mai eficiente decât armele şi sunt uşor de procurat din magazinele cu specific vânătoresc”.
De asemenea, s-a discutat şi despre găsirea unei modalităţi de evaluare a numărului exemplarelor de urs, astfel încât rezultatul să fie recunoscut de instituţiile şi asociaţiile de profil.
Camere video
S-a mai propus, în cadrul întâlnirii, instalarea camerelor video la posturile de observaţie a vânatului, fiind analizată posibilitatea ca aceste echipamente să fie achiziţionate cu sprijinul Consiliului Judeţean iar preşedintele CJ a adus în discuţie şi solicitarea de către România a despăgubirilor pentru terenurile care fac parte din siturile Natura 2000.
În comunicatul de presă se mai arată că apelul către Ministrul Mediului va fi semnat în această săptămână de asociaţii de vânătoare, administratorii fondurilor de vânătoare, proprietarii de terenuri, crescătorii de animale, iar prefectul judeţului, Andrei Jean-Adrian, urmează să „transmită personal actul semnat, ministrului de resort”.
De asemenea, Consiliul Judeţean a mai precizat că vor fi invitaţi să se alăture demersurilor pentru rezolvarea problemei urşilor şi reprezentanţi ai instituţiilor de specialitate de la nivel naţional şi judeţean, precum şi specialişti din cadrul Fondului Mondial pentru Natură (WWF).