Până la sfârșitul lunii noiembrie, reghinenii, dar și cei care tranzitează orașul, pot admira lucrările grafice expuse de o tânără din Tîrgu-Mureș, în Sala de festivități a Bibliotecii ,,Petru Maior”. Lucrările conțin portrete executate cu talent și pasiune, expoziția fiind prima ieșire în public a artistei.
Munca tinerei îi surprinde pe cei avizați în domeniu datorită faptului că ,,mica artistă” nu a beneficiat niciodată de sfatul unui specialist artist și nu a făcut studii de specialitate. Magyarosi Zsuzsanna, căci despre ea este vorba, a ales să își expună lucrările la Reghin deoarece a găsit aici un sprijin de nădejde în persoana directoarei bibliotecii, Sorina Bloj, care i-a pus la dispoziţie Sala de la parter.
Vernisajul s-a desfășurat vineri, de la ora 17, și chiar dacă nu a avut parte de o prezență foarte numeroasă, cei care au optat să participe la eveniment au rămas plăcut impresionați.
Vernisajul a fost susţinut de artistul plastic Vasile Mureşan care a declarat că a fost încântat de lucrări încă din prima clipă şi a ținut să sublinieze cât este important să apreciem un talent care încă nu a beneficiat de studii de specialitate.
Povestea tulburătoare a Zsuzsannei
Magyarosi Zsuzsanna are 20 de ani și suferă de amiotrofie spinală progresivă. Tânăra se deplasează într-un scaun cu rotile şi are nevoie de o atenție specială pentru a preveni complicaţiile, cele mai grave pentru acest diagnostic fiind bolile plămânilor. Se pare că boala ei nu are leac şi se manifestă prin slăbirea şi atrofierea progresivă a musculaturii . Coloana ei vertebrală s-a deformat progresiv și în timp a împins un plămân în spatele celuilalt, astfel încât inima s-a mutat din stânga spre dreapta.
Părinții fetei spun că timp de trei ani, fiica lor a făcut parte din eşantionul de cercetare al unei companii suedeze şi a făcut un tratament experimental care i-a întărit imunitatea, fără alte rezultate spectaculoase. Pentru a primi acest tratament, familia a plătit peste 10.000 de euro, apoi s-au terminat banii și tratamentul a fost întrerupt. Zsuzsanna este acum îngrijită acasă de mama ei și pentru familie nu este deloc ușor. Fata are un frate minor, de 13 ani, iar din salariul tatălui şi ajutorul ei de la stat orice tratament scump ar fi imposibil de accesat.
Cu toate acestea …
…tânăra artistă are o fire prietenoasă și veselă, prieteni care o iubesc și multe planuri de viitor. Pentru că anul trecut a terminat Liceul Tehnic ,,Gh. Șincai” din Tîrgu-Mureș se gândește să meargă la facultate. Își dorește să studieze psihologia, în principal ca să poată cândva să-i ajute în mod profesionist pe oamenii cu probleme. Deocamdată însă îi place să-i asculte, eventual să le dea sfaturi şi să deseneze .
Desenul
Zsuzsanna desenează din copilărie. A fost la şcoală în clasa I şi a II-a apoi, datorită faptului ca boala ei a progresat, părinţii s-au văzut nevoiţi să o retragă. A învăţat însă acasă în regim fără frecvenţă (mergea la şcoală doar pentru examinare). Deoarece până în clasa a IX-a nu i-a fost aprobat studiul cu profesor la domiciliu, dascălul ei a fost mama. După ce fata a fost admisă la liceu, profesorii i-au predat la domiciliu și așa a reușit să fie absolventă de liceu. În toţi aceşti ani, părinții nu au reuşit să-i aducă acasă un profesor de desen și chiar dacă Şcoala de Arte din Târgu-Mureş i-ar fi permis să participe la orele de desen, deplasarea până acolo şi statul în clasă ar fi fost mult prea obositoare.
Dar Zsuzsanna a continuat să deseneze și să-și îmbunătățească abilitățile. La 9 ani a scris o poveste ilustrată cu desenele ei, însă se pare că la vremea respectivă nicio editură nu a fost interesată să o publice .
Fetița de atunci nu s-a lăsat descurajată și când a mai crescut, a început să picteze pe sticlă, apoi a trecut la desenul în cărbune. Acum face portrete și le dăruiește din toată inima. Desigur, speră să fie remarcată de cineva, dar în principal își dorește ca lucrările ei să aducă bucurie și speranță celor care le privesc.
Emeșe Ardelean