Teodor Graur: Atelier şi instalaţie
Vernisaj – Vineri, 17 nov. → 7 pm, în prezența artistului.
@ Camera K’ARTE
(Str George Enescu, Târgu Mureș)
:::
RO
„De mai bine de un deceniu m-am decis să renunţ la imagimea narativă oferită în general, de pictură şi fotografie, în beneficiul construcţiei tridimensionale. Am continuat deci, cu instalaţia – mediul favorit de multă vreme, dar şi design-ul de obiect, cu interes pentru artele decorative. De asemenea, interesul faţă de modernism şi avangarda istorică m-au condus spre forme simple şi geometrie. Timp de mai mulţi ani am făcut expoziţii ilustrând concepte de autor.
Astăzi, după mai bine de zece ani de activitate în această direcţie, după o serie de show-uri şi expoziţii în muzee şi galerii cunoscute, proiectul este oarecum încheiat. Şi mai ales, după criza generalizată pornită de epidemia de covid 19 din anii trecuţi, mi-am revizuit poziţia inflexibilă, revenind la reprezentarea figurativă şi la narativ (elemente de bază necesare pentru a trimite un mesaj către o audienţă aflată la distanţă). De asemenea, tipul de atelier a suferit o transformare, de la spaţiul privat unde autorul se retrage, către spaţii multiple, diferite ca statut şi amplasare (uneori chiar în galerie) cu unicul scop de a se obţine eficienţa maximă”. (Teodor Graur)
Teodor GRAUR (n. Pogăceaua, Mureș, 1953) trăiește și lucrează în București. Este activ pe scena de artă din 1978, anul încheierii studiilor la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”. În anul 1994 creează împreună cu Olimpiu Bandalac grupul Euroartist București ce activează până în 1996. Participant de-a lungul timpului într-o serie de bienale internaționale, inclusiv Veneția (1997, 2001), Sao Paulo (1994) și Istanbul (1995). Expoziţii solo mai recente: „Natura-cultură /Star & Grey – Made in Romania”, la Galeria Nicodim Bucureşti, 2016; „SAMPLE of European Contemporary Art by Teodor Graur”, Nicodim Gallery Los Angeles, 2018; „Ars longa, vita brevis (vârsta artistului e tinereţea)”, Sandwich Gallery Bucureşti, 2021; „HEART – medicamente şi sentimente”, Sandwich Bucureşti, 2022.
Artă contemporană în Camera K’ARTE
Ediția a zecea a proiectului „Artă contemporană în Camera K’ARTE” se va concentra pe ideea de comunitate, în special pe această relație de modelare constantă, permanentă și reciprocă dintre artiști și comunitate. În acest an, aniversar, proiectul găzduiește doar artiști cu origini mureșene care au dezvoltat cariere extraordinare în artă dar care au expus, în ciuda acestui fapt, rar sau deloc în comunitatea care i-a generat. Artiști născuți în decade diferite (anii 50, 60, 70 și 80) al căror parcurs și discurs artistic a fost modelat de contexte social-politice extrem de diverse: Gabriela Vanga, Alexandru Antik, Teodor Graur, Daradics Arpad, Vali Chincișan, Csiki Csaba. Mureșeni la origine și cosmopoliți prin vocație. Limbajul, ideile sau exprimările lor s-au hrănit mai mult sau mai puțin (și) din acest creuzet multicultural, rezultând poetici vizuale specifice.
Expoziția face parte din proiectul „Artă contemporană în Camera K’ARTE”, ed a X-a.
Un proiect: Asociatia K’ARTE.
Cu sprijinul: REEA.
Finanțat de Consiliul Judetean Mures
Proiect co-finanțat de Municipiul Târgu Mureș.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Municipiului Târgu Mureș și a Consiliului Local care nu sunt responsabili de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.