Via Transilvanica este un traseu de 1.000 de kilometri care dezvăluie 2.000 de ani de istorie a Transilvaniei, de la Putna la Drobeta Turnu-Severin. Este un proiect al organizației Tășuleasa Social, ONG cu sediul în Pasul Tihuța, în județul Bistrița‑Năsăud, care desfășoară acțiuni cu caracter educațional, social, de mediu, cultural etc. Acest traseu poate fi parcurs după voia călătorului, fie pe etape, fie în întregime, pe jos, cu bicicleta, sau chiar și călare. Ghidul Via Transilvanica va furniza date despre posibilitățile de cazare și masă, dar și informații istorice și culturale ale diferitelor zone geografice.
Ghidul Drumețului pe Via Transilvanica cuprinde informații importante despre toate etapele de pregătire pentru parcurgerea acestui drum, infrastructura traseului (etapele de parcurs, modalitățile de semnalizare și marcare, hărți, locuri de cazare, locuri critice, echipament etc.), comportamentul adecvat pe parcursul traseului și alte recomandări.
Tăşuleasa Social încurajează parcurgerea ghidului înainte de a porni la drum! Ghidul este ca o inițiere în ceea ce înseamnă Via Transilvanica, de aceea sfatul nostru este ca acesta să fie descărcat, eventual printat și ținut aproape pe parcursul călătoriei, sau măcar citit integral înainte de a porni în aventură.
Via Transilvanica este o provocare, este spectaculoasă, pe alocuri chiar sălbatică, poate fi o experiență memorabilă, dar noi vrem în primul rând să fie una cât se poate de sigură.
Lectură plăcută și mai ales cale bună!