Reghinenii și nu numai au sărbătorit ”Noaptea de Sânziene” în 23 iunie la un eveniment organizat de Muzeul Etnografic ”Anton Badea” și Municipiul Reghin.
Deşi sunt asociate sărbătorii creştine a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele îşi au originea într-un străvechi cult solar. Sărbătoarea se mai numeşte în unele locuri şi „Cap de vară”. Sărbătoarea Sânzienelor mai este denumită în popor şi „Amuţitul cucului”. Această pasăre cântă doar trei luni pe an, de la echinocţiul de primăvară (în jurul datei de 21 martie) până la solstiţiul de vară (în jur de 21 – 22 iunie) sau de Sânziene, pe 24 iunie. Se spune în popor că, dacă cucul încetează să cânte înainte de Sânziene, înseamnă că vara va fi secetoasă.
Sărbătoarea de Sânziene desfășurată în preajma solstițiului de vară, bogată în practici de purificare și apărare, ritualuri în care este prezent focul și apa, este un mod de a celebra recolta, vitalitatea și forța vieții, centrate în jurul pământului și a energiei feminine. În ziua premergătoare acestei sărbători se desfasoară practici și obiceiuri oraculare, de aflare a ursitei și a norocului în dragoste și în gospodărie.
”Se spune că, în noaptea de Sânziene, de 23 iunie, se deschide cerul şi oamenii vin în contact cu lumea de dincolo și pot obține informații la care în mod obișnuit nu au acces. Pentru a- și afla ursitul fetele obişnuiau să pună sub pernă flori de sânziene, în speranţa că astfel îl vor visa” subliniază managerul instituției, Roxana Man.
Pentru a sărbători Noaptea de Sânziene, organizatorii au avut invitați de seamă: Angela Marieșiu, Roxana Oprea, Sviatoslav Perepelytsia, Maria Neag, Andrei Romanică, Diana German, Ruxandra Ștefănescu Braic, Ansamblul Coronița, Ansamblul Edelweiss, Ansamblul Toaca Văii Gurghiului, Larisa Cotoi, Amalia Cengher, Miler Florin, meșteri populari, scenografi, prezentatori etc. Din program nu a lipsit muzica folk, populară, clasică, atelierele, expozițiile, târgul de artă populară, un atelier de pictură care a prezentat o tehnică asemănătoare vitraliilor, scenetele de teatru, prezentarea despre plante, prezentarea unui obicei popular, prezentarea unor ii.
”Prin activități artistice și creative, am încercat să ne apropiem de Sânziene, să le simțim vibrația, în noaptea lor, în seara de 23 iunie, când conform mitologiei populare, ele coboară pe pământ și intră în universul uman. În această noapte, Sânzienele zboară în văzduh, se prind în dans și transferă putere miraculoasă florilor, transformându-le în plante de leac. Sânzienele, asociate cu forța creatoare feminină, prin frumusețea lor inegalabilă și puterea vindecatoare, ne trimit cu gândul la timpuri mitice, la o lume imaginară, ireală, fantasmatică spre care oamenii au privit dintotdeauna cu teamă și admirație. Sânzienele, numite zeițe, zâne, sunt niște arhetipuri ce există în inconștientul colectiv, modele de comportament îmbogățite cu calități extraordinare, însă la care nu avem acces oricum, ci atunci când înțelegem și acceptăm natura noastră feminină intuitivă, când recurgem la conexiunea cu natura și cu ritmurile ei” a afirmat managerul Muzeului Etnografic ”Anton Badea” din Reghin.
GRAMA IMOLA
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.