Desi pare greu de crezut, orasele din Olanda aratau in trecut precum Bucurestiul. Masinile erau peste tot, in scuaruri, parcate jumatate pe trotuare, circulau pe strazile din centru, care astazi sunt pietonale si deschise doar biciclistilor. Cum s-a ajuns la ceea ce este acum Olanda? Oamenii au decis impreuna cu autoritatile cum vor sa arate orasul sau cartierul lor.
„In Olanda, strazile sunt facute pentru copii, pentru oameni, nu pentru masini. In Haga avem multe parcuri si scuaruri unde in trecut erau doar masini. Am facut schimbari pentru ca ne-am zis: nu asa vrem sa arate orasul nostru. In centru, strazi pe care circulau in trecut masini acum sunt pietonale. Daca interzici masinile, oamenii vor merge pe jos sau cu bicicleta. In timp, oamenii au renuntat la masini si au inceput sa foloseasca mijloace alternative de transport. Cand dezvolti drumuri noi trebuie sa le gandesti in primul rand la cei care merg pe jos sau cu biciclete”, a declarat Robert van Asten, viceprimarul orasului olandez Haga.
Iata un exemplu din Olanda. Pe o strada intens circulata s-a renuntat la masini pentru a reveni pietonilor si biciclistilor.
Intr-un interviu acordat wall-street.ro, oficialul din Haga, spune ca oamenii au nevoie de alternative pentru a renunta la masini.Citeste si:
Pentru a decongestiona soselele, trebuie facute investitii in transportul public si in piste de biciclete, fiind alternative la mersul cu masinile personale. Si in Haga sunt ambuteiaje, astfel ca bicicleta este de 3 ori mai rapida decat masina. Prezenta pistelor de biciclete si prioritatea de trecere le face mai rapide decat o masina.
„Solutiile pentru trafic sunt investitii in transportul public, in piste de biciclete. Trebuie sa le dai oamenilor alternative ca sa renunte la masini. In Haga, oamenii merg cu masina 7,5 km, o distanta pe care o poti parcurge usor cu bicicleta, bicicleta electrica sau un autobuz. Fiecare persoana din Haga se gandeste ce metoda de transport sa foloseasca: sa mearga pe jos, cu bicicleta sau sa mearga cu masina impreuna cu vecini”, spune Robert van Asten.
Citeşte articolul complet pe Wall-Street