Expoziţia este axată în special pe tehnică pentru forţele speciale, cele care necesită mereu tehnici şi tehnologii moderne.
„Toate aceste companii prezintă tehnici, tehnologii moderne, de la sisteme de avioane fără pilot, inteligenţă artificială, respectiv sistemele contra avioane fără pilot, respectiv armament de ultimă generaţie. Spre exemplu, avem un robot de geniu specializat pentru deminare. Mai avem partea de roboţi pentru culegere de informaţii, după cum aţi văzut acel căţel-robot care e dotat cu diferite camere de luat vederi şi poate să obţină informaţii din mediu operaţional. La fel ca şi telefoanele smartphone, tehnologia evoluează foarte repede şi este foarte important ca noi, cel puţin cei din Forţele pentru Operaţii Speciale, să ţinem pasul cu această tehnologie”, a arătat colonelul Cristian Boagnăr.
Un robot militar fabricat în SUA a fost prezentat, în premieră în România, în cadrul celei mai mari expoziţii de tehnică şi echipamente militare din Transilvania, organizată la Târgu Mureş cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea Forţelor pentru Operaţii Speciale.
„Este un robot de la firma Ghost Robotics din Statele Unite, robot care poate să ajute soldaţii de aici pentru diferite misiuni. Se pot monta pe el vreo 10 kilograme de echipamente – senzori chimici, biologici, radiologici, se pot pune braţe robotice pentru manevrat diverse chestii periculoase, se pot pune camere normale, camere termale pentru monitorizat, se poate face patrulare cu el. Poate fi comandat prin wireless, prin GSM, prin sisteme militare de comunicaţii. Acţionează în funcţie de echipamentele care se montează pe el. Adică dacă pui un braţ robotic poţi să manevrezi diferite chestii periculoase, nu mai trimiţi un om acolo, se duce el, îl comanzi de la distanţă, nu se riscă să fie cineva rănit”, a declarat, pentru AGERPRES, reprezentantul firmei importatoare din România, Paul Butoi.
Potrivit reprezentantul firmei CIVITAS din Craiova, robotul este un echipament nou aflat încă în testare în Statele Unite, dar care poate fi folosit deja pe diferite tipuri de terenuri.
„Poate să meargă chiar şi prin apă. Sunt sisteme de transport prin apă. Se ataşează o elice cu acumulator şi pot să-l comanzi să treacă şi prin apă şi eficienţa lui depinde foarte mult de echipamentele care se montează pe el (…) Din câte ştiu eu, modelul acesta este primul în România. La această expoziţie a stârnit un interes foarte mare. Toată lumea vine şi se uită la el, în primul rând li se pare interesant, aşa ca robot, e un echipament solid, merge prin ploaie, zăpadă ger şi chiar latră”, a precizat Paul Butoi.
Tehnică şi echipamente militare de ultimă generaţie sunt prezentate de 60 de companii din ţară şi din străinătate în Cetatea Târgu Mureş, la cea mai mare expoziţie de profil din Transilvania, organizată cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea Forţelor pentru Operaţii Speciale. Expoziţia de tehnică militară, care a demarat marţi, va rămâne deschisă până joi, 2 martie. AGERPRES