Cel mai mare producător de îngrăşăminte chimice din România, Azomureş, în colaborare cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a lansat marţi, la Târgu Mureş, un ghid destinat transportului în condiţii de siguranţă a îngrăşămintelor pentru agricultură, pentru ca şoferii sau mecanicii de locomotivă să ştie exact ce trebuie să facă în momentul producerii unui incident.
„Ghidul a fost realizat împreună cu DSU. Discuţia am pornit-o la sfârşitul lunii noiembrie, după ce, anul trecut, au fost două incidente legate de transportul îngrăşămintelor, incendiul la vagonul unui tren, la Breaza, şi un TIR bulgăresc care s-a răsturnat în judeţul Buzău. De aici am pornit o campanie de informare a firmelor care transportă îngrăşăminte pe teritoriul României. Există în procedurile Azomureş reguli foarte clare, stabilite de mulţi ani, despre modul în care se transportă îngrăşămintele, care sunt transmise către transportatori şi către fermieri, dar am venit cu o variantă simplificată a acestor reguli care să fie înmânate direct şoferului de camion, distribuitorului sau fermierului, pentru ca informaţia să ajungă mai uşor şi să fie înţeleasă mai bine”, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, responsabilul cu comunicarea al Azomureş, Ovidiu Maior.
Ghidul este tradus în limbile tuturor statelor în care Azomureş exportă îngrăşăminte pentru agricultură – Ungaria, Austria, Serbia, Polonia, Cehia, Slovacia – şi în limba engleză.
„Pentru România este un pas mai mare pentru siguranţă. Ştim că au apărut situaţii, la fel cum a fost şi cea de la Mihăileşti, când am avut şi pierderi de vieţi, unde au intrat substanţe în contact cu motorina şi au fost toate condiţiile favorizante ca să apară chiar şi o explozie. Iniţiativa a venit din partea Azomureş, pentru care îi mulţumesc, fiindcă cea mai bună treabă este prevenirea. După ce s-a sesizat şi la nivelul companiei şi la nivelul DSU că unii şoferi nu ştiu cum să se comporte în caz de accident sau atunci când transportă aceste substanţe, cea mai bună soluţie era să-i informăm şi să-i pregătim pentru modul de acţiune, să ştie cum să acţioneze dacă apare un incident sau chiar un incendiu”, a precizat coordonatorul Departamentului pentru Situaţii de Urgenă, dr. Raed Arafat.
Raed Arafat a arătat că acest ghid este un exemplu de bună colaborare între DSU şi companiile din sectorul privat şi speră ca şi alte companii să se alăture campaniilor de informare, pentru creşterea siguranţei.
Şeful DSU a subliniat că ghidul îi indică şoferului sau mecanicului de locomotivă ce paşi să urmeze în cazul sesizării unui incident, cum să evalueze situaţia şi cum să informeze dispeceratul 112 cu privire la situaţie.
Ghidul Azomureş va putea fi descărcat inclusiv de pe site-ul DSU, alături de alte aplicaţii utile pentru prevenirea unor evenimente care pot avea consecinţe grave.
Potrivit conducerii companiei, această iniţiativă face parte dintr-un proiect mai amplu de extindere a zonei de responsabilitate dincolo de zona de producţie, pe toată durata de viaţă a produsului, de la transport, depozitare, distribuţie, până la fermier.
„Această responsabilitate este ca urmare a standardelor pe care le aplicăm. Acel standard internaţional la care am aderat, Stewardship, iniţiat de Asociaţia Europeană a producătorilor de îngrăşăminte, Fertilizers Europe, la care au aderat toate companiile internaţionale mari şi acel standard reflectă siguranţa şi securitatea produsului până în momentul în care va fi utilizat. Compania a aderat la acest standard încă din anul 2011, avem mai multe audituri şi punctajele noastre sunt în creştere. Dacă am avut 93% grad de conformitate, astăzi suntem la 98%”, a spus Mihaela Gălăţean, director în cadrul companiei.
La lansarea ghidului, alături de dr. Raed Arafat, au participat prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc, şi inspectorul şef al ISU Mureş, lt. col. Călin Handrea.
AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.