Joi, 11 aprilie, a avut loc la Târgu Mureș cea de-a XI-a ediție a Concursului Județean de dans ”Împreună pentru viitor” din cadrul Stragiei Naționale de Acțiune Comunitară (SNAC). Evenimentul a fost organizat la sala festivă a Liceului Tehnologic Constantin Brâncuși și au participat echipe mixte alcătuite din elevi voluntari din cadrul școlilor de masă și elevi beneficiari de la școlile speciale care funcționează la nivelul județului.
Munca celor două echipe ale elevilor reghineni de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.3, echipe constituite în colaborare cu elevii de la Gimnaziul de Stat ”Florea Bogdan” și Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” a fost răsplătită cu două premii întâi, la cele două secțiuni: dans popular și dans modern. Astfel, ei s-au calificat din nou la etapa regională a competiției care va avea loc în luna mai în județele Harghita sau Covasna.
Echipa de dansuri populare ”Cununița” alcătuită din elevi voluntari de la Gimnaziul de Stat ”Florea Bogdan” și elevi beneficiari de la CSEI Nr. 3 Reghin a fost coordonată de profesorii Moldovan Ion Dănuț, Coșarcă Cristian, Moldovan Camelia și Socol Ioan. Ei s-au prezentat pe scenă cu un obicei tradițional din Transilvania specific săptămânii secerișului. După ce sătenii lucrează de la răsăritul soarelui până la apus, la sfârșitul secerișului din cele mai frumoase spice se face o cunună numită ”Cununa spicului de grâu” aceasta fiind considerată simbol al prosperității și al recoltei bogate. Cununa este dusă apoi la casa gospodarului care în acel an este gazda secerișului și este udată din belșug cu apă proaspătă, gest prin care se simbolizează fertilitatea. După acest ceremonial, întreg satul iese la joc pentru a sărbători recolta.
Frumusețea costumelor populare purtate și a dansului, dar și cununa autentică cu care au urcat elevii pe scenă au impresionat atât juriul cât și publicul.
”De mic copil este important să învățăm ce este responsabilitatea socială. Pentru liceeni este și o oportunitate benefică de dezvoltare personală armonioasă, învățăm unii de alții, devenim mai empatici, răbdători, ne facem prieteni pe viață, creștem împreună” a subliniat prof.coord. Bőjte Kinga.
Echipa de dans modern, ”Ambasadorii Zâmbetului”, a fost coordonată de profesorii Bőjte Kinga, Dumitrache Andreea, Cota Cristina Anca și Pașcu Oana, coregraf Adina Ința. Costumele și coregrafia special creată a stârnit ropote de aplauze și a fost răsplătită cu premiul I.
”Concursul SNAC este important pentru noi. Ne pregătim serios în fiecare an, elevii noștri sunt deja prieteni cu voluntarii de la școlile cu care colaborăm și au tot felul de activități comune. E important ca ei să socializeze și să se cunoască bine pentru a face o echipă compactă. Acest lucru se reflectă apoi în calitatea prestației lor de pe scenă. De la an la an copii sunt tot mai bine pregătiți, se muncește cu pasiune iar rezultatele sunt spectaculoase de fiecare dată. Am reușit să păstrăm tradiția de câștigători datorită implicării copiilor … iar bucuria lor de după spectacol este ceea ce ne animă pe noi profesorii. Uităm de oboseală, de stres, de neajunsuri … bucuria lor e pentru noi o mare împlinire sufletească. Restul nu contează!”, a declarat coordonatorul SNAC din cadrul CSEI. Nr 3 Reghin, Camelia Moldovan.
SNAC promovează principiul șanselor egale pentru toți membrii comunității, al accesului la o educație de calitate pe toată durata vieții, al participării la o viață normală a comunității, al respectului reciproc și al valorizării potențialului fiecărei persoane. SNAC implică stabilirea unei legături între licee, pe de o parte și școli speciale, centre de plasament și spitale – pe da altă parte. SNAC sprijină persoanele care aparțin grupurilor dezavantajate (copii, tineri, adulți cu dizabilități, copii din medii sociale defavorizate, aparținând minorităților etnice care îi privează de la o viață normală în societate).
GRAMA IMOLA