Ungaria s-a angajat, împreună cu partenerii săi, la un proiect unic de investiţii. Ne pregătim să construim cel mai lung cablu submarin de energie electrică din lume, a declarat, sâmbătă, la Bucureşti, Viktor Orbán, prim-ministrul Ungariei, înaintea semnării acordului privind reţeaua de energie electrică care va transporta electricitate din Azerbaidjan în Ungaria, prin Georgia şi România.
Premierul ungar a subliniat că Uniunea Europeană se află într-un vid strategic, în care liderii ţărilor trebuie să asigure ţărilor lor securitate economică şi energetică. Acesta a adăugat că soluţia este găsirea şi furnizarea de noi surse de energie pentru Europa.
Există o sursă de energie în Marea Caspică, aflată într-o proximitate rezonabilă, iar cablul submarin recent anunţat este o soluţie inovatoare pentru a o exploata, a declarat şeful guvernului de la Budapesta.
Acesta a subliniat că situaţia actuală din Europa este “confuză cum nu a fost niciodată în istoria omenirii”. Avem un război în vecinătatea noastră, o criză energetică gravă – care nu este doar o criză a preţurilor, ci şi o criză a aprovizionării – iar inflaţia se răspândeşte în întreaga economie europeană. Liderii europeni au decis să decupleze economia rusă de economia europeană, iar peste asta, Statele Unite au luat o serie de măsuri de protecţie a pieţei, fără precedent, care au început să lovească şi Europa”, a explicat Viktor Orbán.
Toate acestea înseamnă că epoca din istoria economică europeană în care am importat materii prime şi energie ieftină din Rusia, în schimbul tehnologiei occidentale, a luat sfârşit, perioadă care a asigurat creştere economică şi securitate militară pentru ambele părţi. O nouă strategie însă nu există, motiv pentru care există un vid strategic, a subliniat politicianul de la Budapesta.
Acesta a subliniat că inovaţia este singura soluţie în această situaţie, iar cablul submarin anunţat este o adevărată investiţie inovatoare.
Cablul submarin care va transporta electricitate din Azerbaidjan, în principal din energie eoliană şi solară, va avea o lungime de 1 195 de kilometri şi va lega România şi Georgia şi cu un cablu de fibră optică pentru transmiterea rapidă de date pe internet. Capacitatea acestuia va ajunge la 1000 de megawaţi.
Pe lângă Viktor Orbán, acordul a fost semnat de prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, de preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, şi de prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibashvili, în prezenţa preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
În discursul său, prim-ministrul ungar a apreciat faptul că, în ultima vreme, UE a acordat multă atenţie Azerbaidjanului, a dezvoltat cooperarea, iar preşedintele azer, Ilham Aliyev, a fost, de asemenea, deschis la cooperare.
“De mai bine de un deceniu, constat şi eu că Uniunea Europeană poate conta întotdeauna pe Azerbaidjan ca pe un partener de încredere”, a subliniat şeful guvernului de la Budapesta.
De asemenea, Viktor Orbán a menţionat că, după 8 ani, revine la Bucureşti şi a constatat o dezvoltare uriaşă care, în opinia sa, justifică apartenenţa României la spaţiul Schengen. Dar, zilele trecute “am luat încă o decizie greşită în UE”, a amintit politicianul, care trebuie corectată, iar România trebuie admisă în zona de liberă circulaţie. Premierul ungar l-a asigurat pe preşedintele României, Klaus Iohannis, care a prezidat, sâmbătă, evenimentul, că Bucureştiul poate conta în acest sens pe sprijinul Ungariei.
MTI