Sârbă din Bosnia.
Adresându-se antreprenorilor, Viktor Orbán a amintit că înainte existau două frontiere care separau Ungaria de Bosnia-Herţegovina, „am desfiinţat deja una din ele, nu mai există o frontieră croato-ungară, există Schengen”. Autostrada ungară va ajunge în curând până la graniţa croată, iar „croaţii fac şi ei eforturi”, astfel încât cele două ţări vor fi legate prin autostradă peste puţin timp – a declarat premierul ungar.
El a adăugat că Banja Luka şi împrejurimile sale sunt bine ordonate, cu gospodării mari, această ţară are viitor, „pentru că viitorul economiei depinde întotdeauna de calitatea oamenilor care se exprimă prin mediul în care aceştia trăiesc”. Dacă politica va putea stabiliza această regiune, atunci aici va exista un mediu economic predictibil – a declarat Viktor Orbán.
El a menţionat că, potrivit previziunilor economice, în Europa de Vest există un potenţial de creştere foarte scăzut, Germania se confruntă cu recesiunea. Ungaria, cu o creştere de 2,5% în acest an, „e un domn” – a spus premierul.
Ca o constatare, el a spus că dinamismul economiei europene se află în prezent în Balcani, deoarece aici „oamenii vor şi ştiu să muncească”, există o cultură industrială şi agricolă dezvoltată, ca în Ungaria, şi sunt dornici să coopereze.
„În lumea afacerilor există un contra-argument, cum că această ţară este cel mai complicat stat din lume” – a continuat el, adăugând că acest lucru este adevărat pentru Sarajevo, dar nu şi pentru Banja Luka, unde lucrurile pot fi rezolvate şi, prin urmare, temerile legate de birocraţie „pot fi lăsate deoparte”.
Viktor Orbán a spus: are încredere în această zonă pentru că, în urmă cu 14 ani, economia ungară era şi ea într-o situaţie proastă, dimensiunea economiei ungare fiind cu 70% mai mică decât este astăzi. De atunci, Ungaria a parcurs un drum pe care îl pot parcurge şi alţii, „acest dinamism, această dezvoltare pot fi realizate şi aici” – a subliniat el.
Premierul a menţionat că, în urmă cu 14 ani, companiile maghiare nu ar fi fost aici, deoarece Ungaria era o ţară extrem de săracă în capital. „Astăzi avem deja campioni regionali” şi aproximativ 1 500 de firme capabile să investească în străinătate – a declarat premierul ungar, adăugând: Ungaria este o ţară mândră de istoria, cultura şi naţiunea sa, „Ungaria aparţine ungurilor şi, prin urmare, ne aşteptăm ca străinii să se comporte aşa cum se cuvine”.
În privinţa deciziilor economice, acest lucru înseamnă că guvernul sârb va preciza clar în ce sectoare sunt bineveniţi ungurii, iar acolo unde nu sunt bineveniţi, pentru că nu se doreşte concurenţă, „acolo nu vom veni” – a mai spus Viktor Orbán. El a adăugat: „această ţară aparţine sârbilor”, motiv pentru care s-au implantat companii ungare care lucrează în domeniile desemnate de sârbi.
„Este important ca localnicii să ne accepte şi să simtă că aducem oportunităţi în acele domenii în care este nevoie de investiţii şi de dezvoltare” – a precizat premierul. El a spus că va încuraja companiile ungare să înfiinţeze şi societăţi mixte.
„Această cale are două sensuri” – a spus Viktor Orbán, arătând că Ungaria îi aşteaptă pe sârbi „atât ca lucrători, cât şi ca antreprenori”, deoarece „cooperarea nu ne privează de oportunităţi, ea creează oportunităţi”.
Sursa: MTI