Dacă 2022 a fost cel mai dificil an, atunci 2023 va fi cel mai periculos an de la schimbarea regimului; pe lângă migraţia care a devenit deja o problemă permanentă, doi noi duşmani, două noi pericole ne pândesc: războiul şi inflaţia – a declarat prim-ministrul Viktor Orbán în discursul său despre starea naţiunii, rostit sâmbătă la Budapesta.
Înainte de toate, premierul i-a omagiat pe eroii operaţiunii de salvare din Turcia, după cutremur.
“La nevoie se cunoaşte pe cine poţi conta – pe noi, maghiarii, se poate conta” – a spus el.
Premierul a considerat că cea mai importantă întrebare în privinţa viitorului este dacă schimbările uriaşe ale vieţii în Europa – care vor aduce noi provocări spirituale, politice, economice şi militare – “vor lua sau vor reda pofta de viaţă a maghiarilor”.
Evocând perioada de după 2010, el a spus: “totul a fost deja atât de bine gândit”, de vreme ce “ne-am croit drum printre dărâmăturile lăsate în urmă de guvernele socialiste pe care le-am înlăturat în 2010, printre ruinele socialismului din Estul sălbatic, am lăsat în urmă problema şomajului, recesiunea economică, împrumuturile în valută, invidia posacă, servilismul faţă de Vest, facturile la utilităţi care au ajuns până la cer, şpaga, şmecheriile cu ajutoarele sociale, mediocritatea resemnată care spune: e bine şi aşa.”
Potrivit lui Viktor Orbán, statul ungar a fost reorganizat – “dacă nu chiar cu un curaj sfidător de moarte, dar cu un curaj ce sfidează Bruxelles-ul” – şi, înlăturându-i pe cârcotaşi, s-a construit o nouă economie ungară în care fiecare are posibilitatea de a se descurca.
Viktor Orbán a spus despre alegeri: întreaga stângă şi-a unit forţele împotriva partidelor de guvernământ, “Bruxelles-ul a încercat să usuce trezoreria statului, iar unchiul Gyuri şi trupa lui au băgat în ţară dolari în valoare de patru miliarde de forinţi din America, pentru ca tovarăşii să aibă cu ce să tragă în noi.”
Premierul a spus: victoriile electorale nu se obţin cu uşurinţă, cu atât mai puţin o victorie cu două treimi. Pentru ea s-au depus eforturi, iar rezultatul acestor eforturi este apreciat de oameni – a subliniat el.
De fapt, începând din martie 2020, adică de aproape trei ani, trăim sub presiune constantă – a spus el -, iar aceşti trei ani pot deveni cu uşurinţă patru sau chiar cinci ani.
“2022 a fost cel mai dificil an din cei 32 trecuţi de la schimbarea regimului” – a punctat premierul. Din momentul în care Occidentul a intrat în război cu sancţiuni, totul a trebuit să fie regândit.
Nu trebuie să renunţăm la obiectivele stabilite, nu trebuie să le abandonăm, ci doar să folosim alte mijloace – a spus el.
Politica familială va rămâne neschimbată, va rămâne economia bazată pe muncă, acordul încheiat cu pensionarii, la fel şi protecţia cheltuielilor cu utilităţile – a enumerat premierul.
El a precizat că guvernul este capabil să păstreze controlul asupra sectoarelor strategice preluate în proprietate maghiară: sectorul bancar, sectorul energetic şi industria mass-media, mai mult, vor fi redobândite domeniile telecomunicaţiilor şi infocomunicaţiilor.
De asemenea, ne vom respecta promisiunea făcută provinciei: “vom lansa dezvoltări fără precedent şi vom oferi mai mulţi bani decât a văzut vreodată mediul rural din Ungaria, chiar şi în timpul Monarhiei Austro-Ungare.”
Pe lângă agricultura productivă, “vom dezvolta agricultura de procesare, vom reînvia industria alimentară maghiară care a fost distrusă de privatizări, vom avea campioni naţionali şi în industria alimentară, care vor fi capabili să concureze şi pe piaţa mondială” – a declarat Viktor Orbán.
El a indicat că se va menţine şi planul de recuperare a zonei de est a ţării. “Vom alătura zonei industriale Győr – Szombathely – Veszprém triunghiul format din oraşele Debrecen, Nyíregyháza şi Miskolc” – a spus el.
Premierul a adăugat: aceasta va necesita mai multă energie decât a avut nevoie Ungaria vreodată, de aceea vor fi construite centrale electrice şi sisteme de conducte “chiar dacă Bruxelles-ul va refuza să participe”.
El a subliniat: “nu vom renunţa nici la cel mai ambiţios proiect al nostru, pentru a asigura familiilor care cresc copii o situaţie materială mai bună decât a celor care nu au copii.” În acest sens vor fi adoptate de la an la an noi măsuri de sprijinire a familiilor, precum cea din anul în curs, prin care mamele vor fi scutite de la plata impozitului pe venit până la vârsta de 30 de ani.
Prim-ministrul a subliniat: dacă anul 2022 a fost cel mai dificil, 2023 va fi cel mai periculos an de la schimbarea regimului; pe lângă migraţia care a devenit deja o problemă permanentă, două noi pericole ne pândesc: războiul şi inflaţia.
El a spus: “dacă vrem să protejăm Ungaria, dacă vrem să avem o viaţă paşnică, avem o singură alegere: să nu ne implicăm în războiul ruso-ucrainean.” Acest lucru nu a fost uşor până acum şi nu va fi uşor nici de acum înainte, deoarece “facem parte din lumea occidentală, suntem membri ai NATO şi ai Uniunii Europene, iar în această parte a lumii toţi, în afară de noi, susţin războiul, sau cel puţin se prefac că îl susţin” – a spus el.
Viktor Orbán a pus întrebarea: în asemenea condiţii, Ungaria va putea rămâne de partea păcii, în mod diametral opus cu aliaţii săi? “Bineînţeles că da, pentru că Ungaria este un stat independent, liber şi suveran şi nu ne supunem nimănui, în afară de Dumnezeu” – a declarat el.
Totodată, el a pus întrebarea dacă “este corect, din punct de vedere moral, să rămânem în afara războiului”. Este singura poziţie corectă – a afirmat prim-ministrul.
Premierul a declarat: în războiul din Ucraina „nu este vorba de o luptă între forţele binelui şi răului, ci de conflictul trupelor a două ţări slave care duc un război limitat în timp şi, deocamdată, în spaţiu”.
“Este războiul lor, nu al nostru” – a afirmat el. Ungaria recunoaşte dreptul Ucrainei la autoapărare, dar nu ar fi corect, în niciun caz, să punem interesele Ucrainei înaintea celor ale Ungariei – a spus el.
Premierul a declarat: în opinia guvernului nu este raţional să spui că Rusia ar ameninţa securitatea Europei. Rusia nu ar avea nicio şansă faţă de NATO şi nu va avea şanse, încă pentru mult timp.
El şi-a exprimat regretul pentru faptul că, în ciuda iniţiativei Ungariei de acum un deceniu, încă nu a fost înfiinţată o forţă armată comună a Europei.
Prim-ministrul a declarat: opoziţia între atitudinea noastră favorabilă păcii şi poziţia belicoasă a celorlalţi scoate în evidenţă diferenţele, totodată se trece cu vederea faptul că suntem în deplin acord cu privire la obiectivele strategice: vrem ca Rusia să nu fie o ameninţare pentru Europa, iar între Ungaria şi Rusia să fie un spaţiu suficient de larg şi de adânc – Ucraina suverană.
Diferenţa se manifestă în mijloace: cei care susţin războiul cred că acest lucru poate fi realizat prin înfrângerea Rusiei, în timp ce noi credem că soluţia ar fi o încetare imediată a focului şi începerea tratativelor de pace – a subliniat el.
Prim-ministrul a precizat: apartenenţa la NATO este vitală pentru Ungaria, ne aflăm prea aproape de limita estică a lumii occidentale pentru a renunţa la ea. El a menţionat: “ar fi mai uşor dacă ne-am situa mai spre interior”, atunci Ungaria ar putea urma exemplul Austriei şi Elveţiei şi ar putea cocheta cu ideea de neutralitate, însă “istoria nu ne-a oferit acest lux”.
El a subliniat totodată că NATO este o alianţă de apărare, nu o coaliţie de război. Apartenenţa la NATO nu implică nicio obligaţie dincolo de apărarea comună, statele membre nici nu pot aştepta unul de altul să atace împreună o ţară terţă pentru un obiectiv de război comun – a spus el.
În acest război, niciun bruxellez nu şi-a dat încă viaţa, în timp ce maghiari s-au jertfit deja -a spus Viktor Orbán, adăugând: Europa se află în plină derivă spre război. Ea încearcă să-şi menţină echilibrul pe o punte subţire, dar de fapt se află deja în război indirect cu Rusia.
“Dacă livrezi arme, dacă furnizezi informaţii prin satelit necesare acţiunilor militare, dacă instruieşti soldaţii uneia dintre părţile aflate în război, dacă finanţezi întregul aparat de stat al unei părţi şi impui sancţiuni celeilalte, atunci – indiferent ce spui – eşti în război, pentru moment într-un război indirect” – a spus Orbán.
El a afirmat că pericolul antrenării în conflict a devenit o ameninţare constantă. A început cu livrarea căştilor de protecţie, a continuat cu echipamentele cu care nu pot fi luate vieţi omeneşti. Acum trimitem tancuri, avioanele de luptă sunt pe ordinea de zi şi în curând vom auzi de “aşa-numitele trupe de menţinere a păcii” – a adăugat el.
Viktor Orbán a luat în calcul faptul că 2024 va fi un an electoral în SUA, “prietenii noştri republicani” se pregătesc pentru revenirea la guvernare cu “muşchii umflaţi”, iar democraţia îşi va arăta forţa şi în Europa, opinia publică va fi tot mai mult de partea păcii, va cere încetarea focului, negocieri de pace, mai multă luciditate şi, la nevoie, va alege noi guverne.
Orbán a spus: va fi pace, dacă americanii şi ruşii se vor aşeza la masa negocierilor.
Potrivit poziţiei guvernului ungar, continuarea luptelor nu va aduce victoria şi pacea, ci sute de mii de morţi în plus, o extindere a conflictului, angajarea unor ţări într-un război deschis, un război care va dura ani de zile, ameninţarea unui război mondial – a spus premierul, propunând: “noi, maghiarii, să rămânem de partea păcii, dar ministrul apărării să ţină praful de puşcă uscat”.
El a subliniat: Bruxelles-ul a adus necazul asupra noastră cu sancţiunile sale impuse pe produsele energetice, această boală se numeşte inflaţia provocată de sancţiuni, iar virusul sunt sancţiunile adoptate de Bruxelles.
Premierul a adăugat: în loc de ajutor, de la Bruxelles vor veni doar noi sancţiuni. “Birocraţia bruxelleză, din rea-intenţie premeditată, nu a deblocat sumele aferente ale programului european de reconstrucţie nici Ungariei şi nici Poloniei”. În anul 2022, anul cel mai dificil, Ungariei i-au fost refuzaţi bani pe care statele membre i-au luat ca împrumut comun, iar “noi, ungurii, va trebui să plătim partea ce ne revine din acest împrumut”.
Pe lângă inflaţia dureros de mare şi în ciuda acesteia, economia ungară a bătut trei recorduri în 2022, în privinţa numărului populaţiei active, a exporturilor, respectiv a investiţiilor efectuate în Ungaria – a recapitulat premierul.
Viktor Orbán a promis că guvernul va reduce inflaţia la o singură cifră până la sfârşitul acestui an.
El a mai precizat: pentru pedofilie nu există nicio scuză, copilul este sfânt şi inviolabil, iar adulţii au datoria să protejeze copiii cu orice preţ. Aici, în Ungaria, trebuie să avem cel mai strict sistem de protecţie a copiilor din Europa! – a declarat el.
Prim-ministrul a declarat că legislaţia relevantă a fost adoptată, iar legile care încă lipsesc vor fi adoptate. “Contăm pe toţi maghiarii cu bun simţ pentru putea duce la bun sfârşit această muncă în 2023, împreună, o dată pentru totdeauna” – a spus el.
Bunul Dumnezeu mai presus de noi toţi, Ungaria înainte de toate, hai Ungaria, hai maghiarii! – şi-a încheiat discursul Viktor Orbán.
MTI