Unul dintre cele mai ciudate evenimente legate de alegeri s-a petrecut vineri noaptea. Evenimentul a fost anticipat de comunicatul de presă al Primăriei, dat publicităţii acum câteva zile: ,,Primăria municipiului Tîrgu-Mureş deţine informaţii certe potrivit cărora reprezentanţi ai unor formaţiuni politice, în cârdăşie cu grupuri de interlopi, vor vandaliza, în nopţile premergătoare alegerilor din 10 iunie, imobilele şi autoturismele din oraş, prin lipirea de afişe denigratoare, atentând la ordinea şi liniştea publică precum şi la siguranţa şi integritatea bunurilor cetăţenilor municipiului. Pentru preîntâmpinarea unor astfel de acţiuni menite a crea derută, confuzie şi nelinişte în rândul locuitorilor precum şi pentru protejarea bunurilor acestora, Primăria solicită sprijinul autorităţilor competente, în sensul depistării acestor acţiuni, identificării şi sancţionării făptuitorilor conform legislaţiei în vigoare.
Primarul municipiului Tîrgu-Mureş, dr. Dorin Florea, se adresează, în egală măsură, cetăţenilor oraşului, rugându-i să sesizeze orice act de vandalism, apelând – prin Dispeceratul Integrat de Urgenţă – tel. 112 (apel gratuit) instituţiile statului abilitate a lua măsuri pentru protejarea bunurilor cetăţenilor, respectiv să se adreseze echipajelor de ordine publică aflate în misiune de patrulare în cartiere. Primarul municipiului are încredere în puterea de discernământ a târgumureşenilor, fără deosebire de naţionalitate, precum şi în corecta apreciere a eforturilor primăriei pentru asigurarea integrităţii bunurilor cetăţenilor şi ale oraşului.”
Se pare că zvonul este adevărat, fiindcă mai mulţi locuitori din zona Bulevardului Pandurilor ne-au reclamat că vineri noapte pe Bulevardul Pandurilor s-au adunat aproximativ 60 de peroane de la USL care vroiau să devasteze parcuri, să lipească afişe pe maşini, dorind să pună în cârca celor de la PD-L aceste infracţiuni pentru a le scădea credibilitatea înaintea alegerilor. Dar cei de la PD-L au anunţat poliţia şi, în plus, au venit pe Bulevard cu aproximativ 200 de oameni. A urmat o bătaie ca în vestul sălbatic. Apoi, sâmbătă noaptea autoritățile au fost mobilizate pentru a preîntâmpina orice probleme, astfel încât în zona Pandurilor traficul a fost la fel de intens ca în timpul zilei, deoarece pe stradă patrulau nu numai mașinile poliției (din 5 în 5 minute), ci și multe alte mașinii.
Dosar penal pentru Bretfelean
De asemenea, vineri noaptea, în jurul orei 22.30, I.P.J. Mureş a fost sesizat cu privire la faptul că, în zona cartierului „Tudor Vladimirescu” din municipiul Tîrgu-Mureş, lucrători ai Direcţiei de Poliţie Locală Tîrgu-Mureş aplică, la aviziere şi pe uşile de acces în blocuri, afişe autocolante al căror conţinut este de natură a crea panică în rândul populaţiei. O echipă de cercetare din cadrul I.P.J. Mureş, deplasată la faţa locului, a constatat existenţa unor afişe autocolante care aveau antetul Primăriei municipiului Tîrgu-Mureş şi purtau semnătura edilului. În cauză s-a înregistrat un dosar penal pe numele lui Valentin Bretfelean, directorul Direcţiei Poliţiei Locale. Acesta este cercetat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.
Frauda
USL Mureș a făcut mai multe sesizări la Biroul Electoral Județean Mureș cu privire la fraudarea procesului electoral. Reprezentanții USL au solicitat BEJ să stopeze procesul de vot la secția nr. 55 din Valea Rece și Saschiz. Aceștia susțin că alegătorii din Valea Rece arată votul unuia dintre membrii biroului secției de votare, potrivit sesizării depuse la BEJ. În urma sesizărilor, înainte cu o jumătate de oră de la închiderea urnelor, s-a suspendat votarea la secția de votare nr. 55 din Tîrgu-Mureș
O altă sesizare depusă de USL la Biroul electoral de circumscripție nr.1 din Tîrgu-Mureș menţiona că Primăria Tîrgu-Mureş împarte bani președințiilor secțiilor de votare. ,,Pe raza Municipiului Tîrgu-Mureş se deplasează autoturisme inscripţionate cu sigla Primăriei Tîrgu-Mureş care distribuie plicuri cu bani preşedinţilor de secţie de votare motivând că sunt pentru achiziţionarea de mâncare şi băuturi răcoritoare pentru membrii aflaţi în secţie”, se arată în sesizarea USL.
O a treia sesizare depusă tot de USL se referă la dispariția unei ștampile de vot dintr-o secție de votare din Tîrgu-Mureș: ,,În secţia de votare Nr.11 a dispărut una dintre stampilele aferente acestei secţii de vot. Avem totodată informaţii că prin aceasta se încearcă fraudarea alegerilor prin metoda „suveica”. Solicităm suspendarea procesului electoral până la găsirea respectivei ştampile. Vă rugăm să luaţi de urgenţă măsurile legale care se impun şi să dispuneţi sancţionarea persoanelor responsabile de această situaţie, având în vedere faptul că acest lucru poate duce la fraudarea alegerilor”.
Mai mult, USL a solicitat Biroului Electoral Județean Mureș reluarea procesului de numărare a buletinelor de vot și la Secția de votare Nr. 31 din Circumscripția Electorală Nr. 1 Tîrgu-Mureș și suspendarea procesului de vot la această secție de votare, unde, într-o cabină de vot au fost găsite două buletine pentru Președinția Consiliului Județean, care aveau aplicate ștampila de control a secției de votare, precum și ștampila VOTAT.
Mai mulți în cabină
De asemenea, copreşedintele Uniunii Social Liberale – Filiala Mureş, Cornel Brișcaru a depus o sesizare la Biroul Electoral de Circumscripție Nr. 1 din Tîrgu-Mureș cu privire la prezența în cabina de vot a două persoane: ,,Preşedintele(a) secţiei de votare nr. 72 permite accesul în cabina de vot mai multor persoane fără a i se prezenta motive temeinice care ar putea împiedica votantul să-şi exercite dreptul de vot de unul singur. Vă rugăm să luaţi de urgenţă măsurile legale care se impun şi să dispuneţi sancţionarea persoanelor responsabile de această situaţie, având în vedere faptul că acest lucru poate duce la fraudarea alegerilor”.
Nu au lipsit nici sesizările UDMR. Reprezentanții UDMR Mureș au semnalat un incident petrecut la Secția de votare Nr.42 de la Colegiu Mihai Viteazu din Tîrgu-Mureș, unde o persoană ar fi votat în locul consilierului local Mózes Levente, care candidează la Consiliul Județean Mureș. Consilierul local Mózes Levente, candidat la funcția de consilier județean a avut neplăcuta surpriză să constate, când a încercat să-şi exercite dreptul la vot, că cineva a votat deja în locul lui. ,,Numărul dinaintea numelui său a fost încercuit, iar la rubrica de semnături cineva i-a mâzgălit numele confirmând votul dat”, au precizat reprezentanții UDMR Mureș.
Reprezentanții UDMR, în frunte cu candidatul la funcția de primar al orașului Tîrgu-Mureș, György Frunda, s-au deplasat la fața locului și au cerut suspendarea votului în Secția Nr. 42. „Este vorba despre un fapt penal. Este foarte clar că s-a furat votul consilierului nostru” – a declarat György Frunda. UDMR a depus plângere la Biroul Electoral Municipal, reclamând că sute de romi s-au deplasat în grup în această după-amiază la Secţia de votare Nr. 54 si au fost văzuţi primind bani dintr-o maşină: ,,Mai multe sute de romi s-au deplasat în grup în primele ore ale după amiezii la Secţia de votare Nr. 54, din incinta şcolii ajutătoare de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918. Ei au fost îndrumaţi la vot de către liderii comunităţii din care fac parte. Romii au fost văzuţi primind bani dintr-o maşină după ce şi-au exercitat dreptul la vot şi au ieşit de la secţia de votare. UDMR a depus plângere în acest caz la Biroul Electoral Municipal”, au anunțat reprezentanții UDMR.
Amenzi
Primarul municipiului Tîrgu-Mureș, Dorin Florea a fost amendat duminică cu suma de 5.000 de lei pentru că nu a înlăturat materialele electorale din mai multe amplasamente din zona centrală a municipiului Tîrgu-Mureş. Potrivit legii, campania electorală s-a încheiat în data de 9 iunie, la ora 7:00, însă materialele electorale din mai multe zone din oraș nu au fost îndepărtate nici până la această oră. Amenda a fost aplicată de reprezentantul Serviciului pentru verificarea legalităţii, a aplicării actelor normative şi contencios administrativ din cadrul Instituţiei Prefectului–Judeţul Mureş, potrivit unui comunicat al Prefecturii Mureș. Contravaloarea amenzii se va achita în termen de 15 zile de la înmânarea sau comunicarea procesului-verbal.
În plus, o persoană a fost amendată de polițiști cu 1.400 de lei pentru continuarea propagandei electorale în zona secției de votare nr. 54 de pe B-dul 1 Decembrie 1918 din Tîrgu-Mureș. Potrivit informațiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al IPJ Mureș, comisar Livia Popa, persoana care a fost amendată îndemna alegătorii să voteze cu un candidat.
Incidente la vot
Un incident grav, semnalat încă de la primele ore ale zilei de vot, a fost semnalat la Iernut, unde două persoane au fost reținute încă de dimineață. O tânără în vârstă de 32 de ani primise şase buletine de vot (trei pentru primar), dar a fost văzută imediat după ce a introdus două buletine de vot în urna pentru alegerea primarului. Comunicatul IPJ Mureş mai preciza că ea a fost reținută şi urmează cel mai probabil să fie arestată: „Suspecta a fost reţinută sub aspectul comiterii infracţiunii de introducere în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot, membrul comisiei care i-a dat buletinele – o femeie în vârstă de 50 ani din Iernut – fiind reţinută pentru complicitate. Cele două persoane au fost reţinute pentru 24 de ore şi au fost prezentate Judecătoriei Luduş cu propunere de arestare preventivă”. Aproximativ acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Sărmaşu, unde persoanele în cauză n-au fost reținute, însă a fost demarată o anchetă. În aceste cazuri pedepsele prevăzute de lege sunt între 2 şi 7 ani de închisoare.
Ştampile dispărute
La Secția de Votare Nr. 11 una dintre ştampile a dispărut, motiv pentru care Poliția a demarat o anchetă, iar ulterior membrii secţiei au aflat că un pensionar plecase cu ea acasă din greşeală. O ştampilă a fost dată dispărută şi la Şăulia. La Saschiz a fost întrerupt procesul electoral pentru o jumătate de oră, cu o sesizare legată de urna mobilă.
Bilanţ de incidente
Bilanțul arată că din nou am avut parte de o campanie murdară, care a culminat cu o zi a votului pe măsură. Amenzi, dosare penale şi anchete în lucru sunt o parte din ceea ce rămâne în urma alegerilor locale. Pe toată durata campaniei, până duminică noaptea, au fost înregistrate 59 de incidente electorale, din care 39 au fost soluționate, restul de 20 fiind încă în lucru. Din cele 39 soluționate, 15 au dat naştere unor dosare penale pentru infracțiuni la Legea 67/2004 şi la Codul Penal. În cele 15 dosare sunt cercetate în total 30 de persoane, din care două sunt reținute. La dosarele penale se adaugă 22 de amenzi, în valoare de 9.700 de lei. Alte opt incidente nu s-au confirmat. Dacă ne referim strict la ziua votului, 20 din cele 59 de incidente s-au semnalat atunci, ceea ce înseamnă aproape o treime din total. Din cele 20, 18 au fost soluționate, iar două erau ieri în lucru.
Vasile Dancea, Cătălin Hegheș