Fermierii încearcă să aducă pe mesele noastre fripturi fragede și aromate din carne de vită românească. La concurență cu celebrul antricot din Argentina sau Scoția, crescătorii români vor să intre și pe segmentul premium.
Asociația Crescătorilor de Vaci „Bălțată Românească Siemental” a demarat un proiect la nivel național în care sunt implicați peste 8.000 de fermieri. Carnea va fi introdusă în lanțul HoReCa și în toate supermarketurile din țară. Zeci de bucătari-chefi vor merge în marile centre comerciale și vor găti după 20 de rețete care pot fi ușor de reprodus și acasă.
La o fermă din Miheșu de Câmpie din județul Mureș sunt aproape 300 de vaci. Cele mai multe din rasa Bălțată Românească, dar și exemplare din Angus Aberdeen, rasă la care România deține cel mai mare șeptel din Europa.
Iacob Boca, fermier: „A fost îmbunătățită din punct de vedere genetic, e rădăcină de Siementhal, o rasă mixtă de lapte și carne. Mai nou, am auzit că au renunțat să mai aducă carne din Brazilia, din Argentina, la niște prețuri astronomice, se caută Bălțata Românească.”
Conform revistei Ferma, Iacob Boca are o afacere prosperă în judeţul Mureş, la Miheşu de Câmpie, şi în plus de asta a reuşit să-şi ţină aproape cei patru băieţi, stârnindu-le interesul pentru agricultură. A practicat judo în adolescenţă, devenind campion balcanic la un moment dat, iar după terminarea armatei a abandonat sportul pentru a se ocupa de agricultură. Fusese repartizat ca şef de fermă în Răzoare, satul său natal, unde a primit sarcina de a gestiona activitatea din ferma de vaci, deşi la vremea respectivă avea doar funcţia de tehnician veterinar. Abia mai târziu a terminat Facultatea de Zootehnie. Astăzi lucrează 530 de hectare în Câmpia Transilvaniei şi este proprietarul unei ferme de vaci pentru lapte.
Marius Muntean, chef: „În România nu ne putem compara cu pășunile ce le găsim în Argentina, Franța sau Scoția, marmorarea cărnii se face în mod natural. Este important să mănânce iarbă într-o zonă curată, cu iarbă plină de nutrienți.”
Pentru o friptură de vită fragedă și suculentă trebui să căutăm o carne marmorată, cu multe inserturi de grăsime, iar culoarea nu trebuie să fie vișiniu închis, ci un roșu deschis. De asemenenea, este important sa căutăm carnea proaspătă și nu cea congelată.
Cei mai mari producători de carne de vită la nivel mondial sunt Statele Unite, Brazilia, Uniunea Eurpeană și China.