Vitamina D este o vitamină liposolubilă care joacă o serie de roluri esentiale în corpul uman.
Acest nutrient este deosebit de important pentru sănătatea sistemului imunitar, lăsând mulți oameni să se întrebe dacă suplimentarea cu vitamina D poate contribui la reducerea riscului de a contracta noul coronavirus care cauzează Sars Cov-2.
Deși în prezent nu există un remediu pentru COVID-19, măsurile preventive, cum ar fi distanțarea sociala și igiena adecvată, vă pot proteja de contractarea virusului.
De asemenea, unele cercetări arată că a avea niveluri optime de vitamina D poate ajuta la menținerea sănătății sistemului imunitar și va poate proteja împotriva bolilor respiratorii în general.
Un studiu recent a indicat faptul că pacienții spitalizați cu COVID-19, care aveau niveluri suficiente de vitamina D, prezentau un risc scăzut de rezultate adverse și deces .
In acest articol voi explica modul în care vitamina D afectează sănătatea imunității și modul în care suplimentarea cu acest nutrient poate ajuta la protejarea împotriva afecțiunilor respiratorii.
Vitamina D este necesară pentru buna funcționare a sistemului imunitar – care este prima linie de apărare a organismului împotriva infecțiilor și bolilor.
Această vitamină joacă un rol critic în promovarea răspunsului imun. Are atât proprietăți antiinflamatorii, cât și imunoregulatoare și este crucială pentru activarea sistemelor de apărare a sistemului imunitar.
Se știe că vitamina D îmbunătățește funcția celulelor imune, inclusiv a celulelor T și a macrofagelor, care vă protejează corpul împotriva agenților patogeni.
De fapt, vitamina este atât de importantă pentru funcția imunitară, încât nivelurile scăzute de vitamina D au fost asociate cu o susceptibilitate crescută la infecții, boli și tulburări legate de imunitate. De exemplu, nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu un risc crescut de boli respiratorii, incluzând tuberculoza, astmul bronșic și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), precum și infecțiile respiratorii virale și bacteriene.
Mai mult, deficitul de vitamina D a fost legat de scăderea funcției pulmonare, care poate afecta capacitatea organismului de a combate infecțiile respiratorii.
În prezent, nu există niciun tratament sau tratament pentru COVID-19 și puține studii au investigat efectul suplimentelor de vitamina D sau al deficitului de vitamina D asupra riscului de a contracta noul coronavirus, SARS-CoV-2.
Cu toate acestea, un studiu recent a stabilit că un nivel sanguin de 25-hidroxivitamină D de cel puțin 30 ng / ml părea să contribuie la reducerea probabilității de rezultate clinice adverse și de deces la pacienții spitalizați cu COVID-19.
Au fost analizate datele spitalicești la 235 de pacienți cu COVID-19.
La pacienții cu vârsta mai mare de 40 de ani, cei care aveau niveluri adecvate de vitamina D au fost cu 51,5% mai puține șanse de a avea rezultate adverse, incluzând inconștiența, hipoxia și decesul, în comparație cu pacienții cu deficit de vitamina D. .
Cu toate acestea, alte studii au arătat că deficiența de vitamina D poate dăuna funcției imune și poate crește riscul de a dezvolta boli respiratorii.
În plus, unele studii au indicat că suplimentele cu vitamina D pot îmbunătăți răspunsul imun și pot proteja împotriva infecțiilor respiratorii în general.