Vizitarea bolnavilor, suspendată cu totul la mai multe secții ale Spitalului Clinic Județean Mureș, din cauza gripei
Vizitarea bolnavilor, suspendată cu totul la mai multe secții ale Spitalului Clinic Județean Mureș, din cauza gripei

Vizitarea bolnavilor, suspendată cu totul la mai multe secții ale Spitalului Clinic Județean Mureș, din cauza gripei

Managerul Spitalului Clinic Județean Mureș, dr. Ovidiu Gârbovan, afirmă că, din cauza epidemiei de gripă, a luat măsura suspendării “cu totul” a vizitării bolnavilor la secții cu potențial sau risc infecțios din cadrul spitalului, precum cele de Obstetrică-Ginecologie, Neonatologie, Pediatrie și Boli Infecțioase.

“La Secțiile de Obstetrică-Ginecologie și Neonatologie am suspendat cu totul vizitarea bolnavilor, ca și în secțiile de Pediatrie și de curând și în cele de Boli Infecțioase. Triajul bolnavilor se face conform ordonanțelor în vigoare, în așa fel încât specialiștii noștri pot face diferența între gripă și o viroză oarecare. Noi avem clinicile de Pneumologie și Boli Infecțioase, ca și Clinica de Medicală, unde pot fi triați și tratați acești bolnavi, prin terapeutica specifică fiecărei îmbolnăviri”, a declarat Gârbovan.

Potrivit managerului SCJ Mureș, faptul că spitalul e răspândit în 17 locații din tot orașul, unde funcționează una sau două secții, constituie un avantaj, prin faptul că “nu se amestecă” patologiile.

“Din punct de vedere al circuitelor și al acestor separări, cred că este și un avantaj. Clinicile de Boli Infecțioase sunt undeva la marginea orașului, cele de Psihiatrie la nivelul curții UMF, sub pădure, nu se amestecă, majoritatea, cea de Obstetrică-Ginecologie e separată de alte secții cu potențial sau cu risc infecțios, Oftalmologia la fel, lucruri sensibile”, a spus el.

Gârbovan a precizat că fiecare unitate spitalicească a luat măsuri specifice, din cauza gripei, iar la SCJ Mureș monitorizarea a început în 12 noiembrie 2018. Până acum, s-au înregistrat 10 cazuri de gripă, din păcate, unele soldate cu decese. La momentul actual, sunt 2 cazuri internate, a căror evoluție e favorabilă, a precizat el. Managerul SCJ Mureș a mai arătat că, în condițiile în care săptămâna trecută s-a declarat epidemie de gripă, populația trebuie să știe să se protejeze împotriva virusului gripal – banalul spălat pe mâini, evitarea aglomerației, făcând apel la părinți ca, la primele semne de boală, să țină copilul acasă și să solicite consultul medicului de familie.

“Noroc că suntem în perioada de vacanță, sper că copii vor sta acasă, nu în locuri aglomerate și închise”, a spus Gârbovan.

În ce privește vaccinarea, el a arătat că aceasta trebuie făcută în perioada când ești sănătos, pentru că abia după 2 săptămâni de la acel moment devenim imuni la virușii respectivi, arătând că panourile publicitare împotriva vaccinării, care au apărut, vehiculează informații false. El a precizat că pot apărea și reacții adverse, de aceea trebuie consult prealabil.

În ce privește temperaturile ridicate din ultima perioadă, într-o perioadă care, calendaristic, este de iarnă, managerul SCJ Mureș a apreciat că alternanța de temperaturi poate crește rata îmbolnăvirilor.

“Alternanța asta de temperaturi, când înalte, când joase, poate duce la modificări și în structura virusului, dar și asupra imunității noastre, lucruri care pot congrui la un moment dat, astfel încât să crească rata de îmbolnăvire în rândul populației”, a mai arătat Gârbovan.