Peste 50 de persoane din satul Tuşnadul Nou au participat săptămâna trecută la o acţiune de muncă voluntară pentru schimbarea acoperişului şcolii din localitate care era în pericol de prăbuşire.
Acţiunea face parte din programul Consiliului Judeţean Harghita intitulată ,,Clacă în folosul copiilor noştri” prin care comunităţile sunt ajutate financiar să achiziţioneze acele materiale pe care nu le pot procura pe plan local, apoi se organizează muncă voluntară pentru efectuarea de reparaţii la unităţile şcolare.
Au participat…
La acţiunea de muncă voluntară din satul Tuşnadul Nou au participat părinţi ai elevilor care învaţă în clădirea veche a Școlii Generale ,,Imets Fülóp Jáko”, profesori, consilieri locali, primarul şi viceprimarul din comuna Tuşnad-Sat, de care aparţine localitatea, precum şi iniţiatorul programului, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, şi senatorul UDMR Tánczos Barna.
Bani de la buget, muncă voluntară
Borboly Csaba a explicat că din bugetul autorităţii judeţene s-au alocat fonduri pentru achiziţionarea de ţiglă, Primăria a asigurat, prin composesoratul local, lemnul pentru grinzi, iar profesorii şi părinţii au venit cu forţa proprie pentru a ajuta la această lucrare.
Întrucât este vorba de lucrări care se efectuează la înălţime, sunt programaţi, zilnic, câte aproximativ 50 de oameni care să participe la această activitate până la sfârşitul săptămânii şi în prealabil s-a efectuat şi o instruire de protecţia muncii. În afara de schimbarea grinzilor şi a ţiglei, este nevoie şi de înlocuirea jgheaburilor de scurgere.
Procesul educativ nu a fost perturbat, întrucât cei aproximativ 100 de elevi care învaţă în unitatea respectivă au fost mutaţi în alte două corpuri de şcoală.
Clacă … de succes
Borboly Csaba a precizat că programul pe care l-a iniţiat este unul de succes, având în vedere că în foarte multe şcoli şi grădiniţe s-au efectuat, tot cu muncă voluntară, lucrări de reabilitare a grupurilor sanitare, de înlocuire a uşilor şi geamurilor sau de introducere a termoficării.
,,Deja am aprobat cereri de finanţare pentru peste 100 de clădiri de şcoli şi grădiniţe şi eu sper să ajungem la peste 150 şi să nu mai rămână nicio şcoală şi grădiniţă care să nu ofere acelaşi confort copiilor din satele mici ca şi celor din Miercurea Ciuc, pentru că eu cred că toţi copiii din Harghita au aceleaşi drepturi. (…) Aşadar, eu cred că aşa cum strămoşii noştri au construit prin clacă aceste şcoli (…) tot aşa şi noi trebuie să le reparăm, pentru că dacă aşteptăm banii de la Bucureşti şi de la Bruxelles se vor dărâma toate şcolile şi copiii vor trebuie să meargă la distanţă de casă ca să înveţe”, a declarat Borboly Csaba.
Senatorul Tánczos Barna consideră că este nevoie de această formă de întrajutorare şi de muncă voluntară, care creează reciprocităţi şi legături puternice în rândul comunităţii.
,,Sperăm ca din această colaborare dintre membrii comunităţii să reiasă proiecte frumoase, să reparăm şcoli, grădiniţe, să reparăm clădiri care sunt în folosul comunităţii. Şi cu ocazia asta să ne aducem aminte cât de importantă a fost claca pentru comunitate, ca formă de colaborare, de întrajutorare şi de liant al comunităţii”, a declarat Tánczos Barna.
Ideea lansării acestui program de către Consiliul Judeţean Harghita a venit în septembrie, imediat după începerea şcolii, când s-a constatat că foarte multe şcoli şi grădiniţe au nevoie de lucrări de reabilitare, care nu necesită fonduri foarte mari, pentru a putea obţine autorizaţiile sanitare de funcţionare.