Sofranul sau aurul rosu este foarte apreciat pentru aromele delicioase pe care le confera bucatelor (de la exoticele risotto-uri si pana la cele mai sofisticate deserturi) dar si pentru beneficiile pe care le aduce organismului uman in diverse afectiuni (stimularea memoriei si a proceselor cognitive, intarirea sistemului imunitar, protectia inimii, a sistemului digestiv, etc.). Pretul sau de vanzare pe pietele europene variaza intre 8.000 si 13.000 euro/kilogram!In randurile de mai jos, iata 6 motive pentru a cultiva sofran:
1. Este o cultura foarte profitabila!
Veniturile pot atinge valori ridicate, in functie de investitia initiala! 1.000 de metri patrati cultivati cu bulbi de sofran pot genera cum 2 kg de sofran, adica intre 16.000 si 26.000 euro!
2. Solurile din Romania sunt excelente pentru cultura de sofran
Se spune ca, desi exista doar un singur soi de sofran in toata lumea, in functie de locul de provenienta, planta si prin urmare condimentul rezultat capata o aroma speciala specifica locului respectiv.
3. Nu necesita conditii speciale de aclimatizare.
Bulbii de sofran se dezvolta bine in soluri argiloase, expuse la soare cu umiditate controlata.
4. Cultivarea si cresterea culturii nu necesita eforturi speciale.
Se planteaza in perioada iulie-august, la adancimi de 20 – 30 de centimetri. Solul sa fie bogat in humus si bine arat.
5. Fiind o afacere agricola, permite sustinerea financiara.
Fie prin fonduri nerambursabile (pana la 10.000 euro pentru o afacere in regim SRL-D). De asemenea se poate solicita si finantare europeana!
6. Piata de desfacere sigura.
Atat pentru gastronomie, cat si pentru medicina alternativa!