La solicitarea prefecturii Mureș, Consiliul Local Tîrnăveni a aprobat planul de acţiune privind incluziunea romilor. Planul a fost întocmit de Demeter Zoltán, inspector în cadrul serviciului public de asistenţă socială.
Potrivit raportului ,,Riscuri și inechități sociale în România” elaborat de o comisie prezidențială, problemele prioritare ale romilor rămân cele de acces la educație, menținerea în sistemul de educație pe ciclurile secundar și superior, accesul la formarea în profesii moderne, accesul la piața muncii și la locuințe și la condiții de locuire decente.
În raport se spune că la Tîrnăveni numărul persoanelor de etnie romă declarate la recensământul din 2011 este de 2.327 însă neoficial numărul lor este de 5.000, ceea ce ar însemna un sfert din populația orașului.
7 comunități de romi
Țiganii târnăveneni trăiesc în 7 comunități în următoarele locuri: strada Rândunelelor, Piața Obor, Cojocărie, Combinatul Chimic, cartierul Livezii, colonia Dîmbău și casele Rozman.
,,Analizele cantitative și calitative realizate la nivelul acestui segment de populație relevă faptul că în Tîrnăveni romii se numără printre cei mai săraci membrii ai comunității, întâmpinând probleme de acces la serviciile sociale, de educație, asistență medicală, locuire, obținerea actelor de identitate și ocupare, din cauza unor condiții specifice care includ factori culturali și sociologici ”, a precizat Demeter Zoltán, inspector social principal în cadrul Serviciului Public de Asistență Socială a Primăriei municipiului Tîrnăveni.
Cu acest prilej, a fost stabilit un plan de acţiune pentru perioada 2012-2013, însă întreg planul este condiţionat de existenţa fondurilor cu care să fie realizat. Planul de acțiune local privind incluziunea minorității rome va fi transmis Biroului Județean pentru Romi în vederea introducerii în Planul județean de măsuri și în Strategia de dezvoltare a județului.
Planul cuprinde mai multe măsuri în care sunt implicate mai multe instituții și autorități și este defalcat pe domenii precum educația, ocuparea forței de muncă, sănătate, locuire și mică infrastructură, cultură, infrastructură socială, justiție și ordine publică și administrație și dezvoltare comunitară.
Deşi unii consilieri au vociferat cu privire la crearea de privilegii speciale pentru romi, în final au aprobat proiectul expus pe hârtie. Mai rămâne să apară și fondurile necesare punerii în aplicare ale unui astfel de plan ambițios și destul de complicat, ținând cont de faptul că principalul beneficiar al acestui program, populația romă, nu se arată deloc interesată de integrarea socială.
Mircea Barbu