Bucureşti, aeroportul Henri Coandă, 8 mai anul curent, ora 7 dimineaţa. Europarlamentari pe care salonul de clasă business al avionului nu putea să-i mai încapă urcă la bordul cursei spre Strasbourg. Cele 18 locuri de la clasa business n-au cum să-i încapă pe toţi europarlamentarii români, 33 la număr. Scădem de aici pe cei doi reprezentanţi au UDMR, cărora le e mai comod, din toate punctele de vedere, să ia avionul din Budapesta.
Scădem doi, dar îl mai adăugăm la socoteală şi pe şeful USR, Dan Barna. Nefiind „titular”, ci doar rezervă, n-a prins loc la business şi a călătorit la „economic”, alături de ziariştii români acreditaţi la sesiunea de plen a Parlamentului European (8-11 mai). Domnul Barna îşi face, probabil, încălzirea: se zvoneşte că va candida, la alegerile de anul viitor, pentru un mandat de europarlamentar.
Avionul, plin cu europoliticieni, eurocărătorii lor de serviete,jurnalişti,plus ceva compatrioţi care muncesc în Franţa sau în Belgia, decolează şi o apucă hotărât spre nord-vest. O stewardesă îndeamnă pasagerii să se uite pe meniul tipărit, din buzunarul fiecărui scaun… „dacă doriţi să comandaţi”.
Din tot meniul, în afară de nişte sandvişuri pritocite de „maestrul bucătar elveţian Jacob Hausmann” – bucătarul elveţian, mezelurile, brânzeturile şi murăturile din sandvişuri, româneşti, preţuri, elveţiene şi ele – mi-a atras atenţia un produs: zacuscă picantă de Saschiz.
„Legume poaspăt culese (oare de unde, că abia a însămânţat lumea?) şi un pic de ardei iute, doar de gust, toate tocate mărunt şi amestecate în această minunăţie picantă, zacusca delicioasă din Saschiz”. Preţul unei astfel de minunăţii, minunat şi el, aproape picant: 7,5 euro un borcănel de 131 grame. Nu prea s-a bulucit distinsa clientelă, din câte am putut vedea. Poate domnii europarlamentari de la clasa business să fi testat minunăţia aia de zacuscă, produsă la Saschiz de firma britanică Transylvania Food Company.
Sorin Simion
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.