Joi împreună cu 𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐀𝐠𝐫𝐢𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐢𝐢, 𝐝𝐥. 𝐀𝐝𝐫𝐢𝐚𝐧 𝐂𝐡𝐞𝐬𝐧𝐨𝐢𝐮, am avut o întâlnire foarte importantă și constructivă cu 𝐫𝐞𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭𝐚𝐧𝐭̦𝐢𝐢 𝐟𝐞𝐫𝐦𝐢𝐞𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐢𝐧 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭𝐮𝐥 𝐌𝐮𝐫𝐞𝐬 si 𝐳𝐨𝐧𝐞𝐥𝐞 𝐚𝐝𝐢𝐚𝐜𝐞𝐧𝐭𝐞, inclusiv președintele Asociației cultivatorilor de sfeclă din România, în efortul de a salva cultivarea sfeclei în zonă și reluarea producției la Fabrica de zahăr din Luduș.
Am fost încântată să constat că există o determinare puternică din partea fermierilor pentru reluarea ciclului de producție, care necesită un minim necesar de 7000 hectare de teren cultivat cu sfeclă de zahăr, cu o producție medie de 45 tone la hectar, pentru a susține un flux rentabil de procesare în fabrică.
Ministrul Agriculturii a informat fermierii că este mandatat din partea Guvernului să demareze negocieri pentru menținerea activității fabricii de zahăr de la Luduș, pentru continuarea activității de cultivare a sfeclei de zahăr în zonă și implicit a păstrării locurilor de muncă ale salariaților din fabrică.
În decursul discuțiilor s-a conturat 𝐮𝐧 𝐩𝐥𝐚𝐧 𝐛𝐢𝐧𝐞 𝐝𝐞𝐟𝐢𝐧𝐢𝐭, cu trei variante posibile de urmat: 1. Să fie preluată fabrica de către fermieri; 2. O asociere de fermieri și investitori români; 3. O variantă tripartită alcătuită din fermieri, investitori privați și statul român.
Săptamâna viitoare este programată întâlnirea pentru negocieri cu patronatul de la S.C. TEREOS RO S.A.
Întâlnirea de astăzi a demonstrat că se pot găsi soluții viabile, dacă există interes și dacă se pun cu bună credință la aceeași masă producătorii, procesatorii și investitorii.
Dumitrița Gliga